U trendu

Josipović: Kolinda vodi politiku kao estradna ličnost

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović se, zbog svojih izjava ili ponašanja, već duže vreme nalazi na udaru kritika dela medija, a njen prethodnik Ivo Josipović ocenio je da se ona odlučila za estradni nastup – reklamira, kaže, patike, peva, svira, skače – to je isto njen motivacioni način vođenja politike, koji se mnogima ne sviđa.

„I kad sam izgubio izbore bio sam popularniji nego što je predsednica danas“, rekao je Josipović za regionalnu N1 tv.

Na konstataciju da popularnost predsednika Republike pada, te da li je sam položaj takav da je predsednik neuticajan, Josipović kaže da za to ima više razloga.

„I kad sam izgubio izbore bio sam popularniji nego što je predsednica danas“, rekao je Josipović i dodao da to zavisi od puno faktora.

Ocenjujući da predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima nikad nižu popularnost, Josipović kaže: „To je rezultat načina, neka se sad ne uvredi, kako vodi politiku – estradizacija i odsustvo značajne incijative, pa i određeni gafovi, koji su nekad i preterano naglašeni, dovode do ozbiljnog ruiniranja popularnosti“.

Bilo bi, kaže, dobro da je popularnija i da ne donosi takve nepopularne odluke kakve donosi premijer. Jer, dodao je, ogromna su očekivanja od predsednika, što je rezultat nepoznavanja ovlašćenja, a kao primer je naveo da se očekuje da reši ekonomiju, što ne može.

„Predsednici napuštaju stranku, ali nisu politički lobotomizirani. Ja sam želeo socijaldemokratsku politiku, a Grabar Kitaorivć je htela narodnjačku, Mesić je bio levo, iako sada izlaze neki drugi podaci iz njegove prošlosti. No, on je jako dobro obavljao svoj posao i ostavio je trag. Nadam se da će ga i predsednica ostaviti“, navodi Josipović.

Komentarišući predsednicine pokušaje predloga poput uvođenja vojnog roka ili ministarstva za demografiju, Josipović podseća da je slično Kolinda Grabar Kitarović uradila i kada je reč o energetici, odnosno nabavci plina na liniji sever-jug ili iz tri mora.

Podseća da je ona izašla sa idejom koja je prisutna još iz mandata nekadašnjeg predsednika Stjepana Mesića, a oko 2010. ili 2011. došlo je i do stvaranja te inicijative. Josipović smatra da predsednik ne treba da saziva sednice vlade i dodaje da je to „neotrebna i nerelna parada“.

„Koji bi premijer to dopustio? Predsednik će se teško na to odlučiti pa dobiti nogu od premijera, kao što će i premijer dopustiti da mu neko utiče na rad kad donosi teške odluke. To je nedorečeno i treba da se ukine“, rekao je.

Podsetio je da predsednica ima ulogu u obrani i sigurnosti u spoljnoj politici i nedefinisanu funkciju usklađivanja rada državnih tela.

„Međutim, ima malo praktičnih mehanizama za te funkcije. Susreo sam se s tim problemom i u predloženim izmenama Ustava; nisam bio za to da se menja parlamentarni sistem, to je dominantno opredeljenje u Evropi“, rekao je Josipović.

Inače, tri dosadašnja predsednika Hrvatske različito su delovala u javnosti, iako su imali ista olašćenja. Stjepan Mesić je na primer, zaista učestvovao u odlukama, Josipović je bio nešto udaljeniji od dnevne politike, a Grabar Kitarović oštro kritikovana zbog svojih poteza.

„Ne bismo se trebali povesti za tim koliko nam se sviđa ili ne sviđa kako predsednik obavalja dužnosti, kada razmišljam o tome kakvo nam je ustavno uređenje. Biće boljih i gorih predsednika“, kazao je Josipović.

Podseća da je on pokrenuo proces pomirenja sa BiH i Srbijom te da je delom i njegovom zaslugom Hrvatska ušla u EU, a osim toga „prisilio“ je parlament da donese zakon o nezastarevanju organizovanog kiriminala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.