U trendu

Jović: Inauguracija na Pantovčaku izbacila Crkvu

ZAGREB – Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović, izjavio je povodom današnje inauguracije predsednika Zorana Milanovića na Pantovčaku, da je to dobro jer je, kako je rekao, iz centralnog mesta izbacila Crkvu.

„Ne znam je li elitizam prva reč koju bih prvu povezao s novoizabranim predsednikom. Mislim da je inauguracija na Pantovčaku ipak dobra stvar, ako zbog ničeg drugog onda zbog činjenice da je iz centralnog mesta i kadra u kome se inauguracija događa, izbacila Crkvu koja je bila sastavni deo svih dosadašnjih inaugracija, a sada je nema. Crkva će biti zastupljena s ‘Tako mi Bog pomogao’ i ni na koji drugi način.

Jović kaže da misli da je to važna poruka koju predsednik Milanović šalje republikanskoj i sekularnoj Hrvatskoj, u skladu s očekivanjima većine njegovih birača.

Misli i da je glavna reč koju sada možemo vezati uz njegov mandat republikanizam – on insistira na, kako kaže, republici, ne toliko na državi.

Objasnio je i da smatra da predsednik ne bi trebalo da komentariše baš svaki politički događaj, jer, dodao je, to u neku ruku može dovesti do inflacije koja stvara zasićenost.

„Mislim da predsednik treba biti udaljen, da treba biti izvan političkog polja. Mislim da ne sme da komentariše sve i mora uspostaviti takav autoritet da govori malo i kada govori da je to jačeg ođeka“, naveo je Jović.

Jović, koji je bio savetnik bivšem predsendiku Ivi Josipoviću, o tom poslu kaže da sa sobom nosi i odgovornost.

„Savetnici imaju svoju funkciju i dosta posla zato što se građani često obraćaju Kabinetu predsednika. Recimo, savetnica za društvene delatnosti bi dnevno dobijala i po 30, 40 raznih molbi, neko o tome mora odlučivati“, rekao je Jović za zarebačku N1 tv.

Savetnici, kaže, ponekad dobijaju i dramatična pisma građana.

„Predsednika građani biraju neposredno i od njega mnogo očekuju, pišu mu kada misle da su iscrpili druge mehanizme. Postoji nesklad između očekivanja ljudi i stvarne moći Kabineta predsednika, što frustrira ne samo Kabinet, već i predsednika“, kaže Jović.

Prema njegovim rečima, osoba koja je izabrana često se nađe u situaciji da svakodnevno vidi nepravdu, a ništa konkretno ne može da napravi osim ako ne prekrši zakon i ne uplete se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.