U trendu

Junker i Plenković na dubrovačkom aerodromu

DUBROVNIK – Obilaskom dubrovačkog aerodroma, jedne od najvećih investicija u Hrvatskoj čija obnova je finansiranja evroskim novcem, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker započeo je dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

Junkera, koji će sutra boraviti i u Zagrebu, na dubrovačkom aerodromu je dočekao premijer Andrej Plenković.

Obnova dubrovačkog aerodroma vredna je 225 miliona evra, od čega 158 miliona evra dolazi iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

U prvoj je fazi, završenoj krajem 2016., za 64 miliona evra izgrađena zgrada terminala.

Druga, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2020. obuhvata obnovu 3.300 metara duge piste, izgradnju novog spremišta za gorivo, izgradnju elektroinstalacija i prostor za odlaganje otpada, preneli su hrvatski mediji.

Plenković je novinarima rekao da je Junkera informisao o toku realizacije projekta projekta izgradnje Pelješkog mosta, strateškog projekta za povezivanje juga Hrvatske s ostalim dijelom države.

Projekt, koji se takođe sufinansira s 357 mil. evra evropskog novca, vrlo dobro napreduje.

„U Dubrovačko-neretvanskoj županiji obnavlja se i vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi i brojni drugi projekti, a ova županija se ubraja u najuspešnije hrvatske županije u apsorpciji evropskih sredstava“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.