Juriču kazna zatvora, uslovno tri godine zbog govora mržnje

ZAGREB – Državno tužilaštvo je nakon četiri godine podiglo optužnicu protiv novinara Marka Juriča, kojom traži njegovo kažnjavanje u trajanju od jedne godine zatvora, uslovno tri godine zbog toga što je u svojoj televizijskoj emisiji javno podsticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Osim toga, tužilaštvo za firmu Plava produkcija, čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna.

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je ođavio dve emisije „Markov trg“, prikazanih u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016.

Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu zatražilo je da on bude kažnjen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Jurićne bi išao u zatvor ako u te tri godine uslovne kazne ne počini novo krivično delo.

Sporne emisije „Markovog trga“ iz januara 2016. široj su javnosti postale poznate kada je Veće za elektronske medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1, prenela je Hina.

To je pokrenulo protet par hiljada ljudi, okupljenih oko zagrebačke HVIDRA-e, koji su zatražili ostavke članova Veća za elektronske medije (VEM) i predsednice tog tijela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obeležjima.

Veće je ceo slučaj prijavilo Državnom tužilaštvo, a isto je prethodno učinio i tada predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvjetnim trgom poručio da budu oprezni jer je „u blizini crkva u kojoj stoluje četnički vikar“.

„Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada šetate Cvjetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svom najboljem maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu“, rekao je tada Jurič.

Predložio je da bi taj trg trebalo obeežiti tablama: „Pazi, oštar četnik u blizini.“

I u narednoj emisiji, 19. januara, ponovno je rekao:

„Upozoravam Zagrepčane koji se kreću Cvjetnim trgom, posebno majke s decom, pripazite kad prolazite pored crkve tamo Preobraženja Svetoga da ne bi neko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir“, navedeno je u optužnici.

Jurič je u izjavi Hini najavio žalbu.

Dodao je da mu je najproblematičniji predlog uslovne zatvorske kazne jer bi, ako bude osuđen, mogao završiti iza rešetaka zbog bilo koje slične prijave koja protiv njega može biti podneta zbog novinarskog rada.

(Tanjug)

Napišite komentar