U trendu

Jutarnji list: Organizatori puča u Nemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj

Radikalni nemački desničarski pokret „Rajhsbirger“ (Reichsbuerger – „Građani Rajha“) čije je rukovodstvo nedavno pohapšeno u Nemačkoj, pre nekoliko godina je za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj, piše danas zagrebački „Jutarnji list“.

Dnevnik podseća da je nemačka policija uhvatila vodjstvo tog pokreta optuženo da je planiralo državni udar i da jednog od svojih vođa pstavi za „nemačkoga cara“.

Jedan je od njegovih navodnih članova je i živeo i oženio se u Hrvatskoj.

Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za „Rajhsbirger“, sprečili su hrvatska policija i Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK).

U zajedničkoj međunarodnoj akciji s nemačkom policijom uhapšene su desetine ljudi, među kojima i hrvatski državljani koji su osuđivani i u hrvatskim i u nemačkim sudovima.

Utvrđeno je da je deo oružja koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara.

Priznanje Martina M, ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednoga pripadnika „Rajhsbirgera“.

Rajhl, bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a 2016. pristupio je desničarskj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), a povezao se i s „Rajhsbirgerima“ iz Gornje Bavarske.

Početkom 2018. godine hrvatska policija je došla do podatka da Rajhl u Hrvatskoj kupuje veće količine vojnog oružja zaostalog iz rata 1990-ih, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gde se to oružje deli pripadnicima desničarskih grupa, među kojima i „Rajhsbirgerima“.

U saradnji s nemačkom policijom je bila pokrenuta tajna istraga te su snimani telefonski razgovori osumnjičenih, iz kojih proizlazi da su se dogovarali o nabavci automatskih i snajpersih pušaka, pištolja, kratkih automata, ručnih bombi, sačmarica…

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba kje su na temelju optužnice USKOK-a optužene su da su Rajhlu nabavljale oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženih je na osnvu nagodbi osuđena na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, piše „Jutarnji list“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar