U trendu

Jutarnji: Vučić na forumu u Dubrovniku krajem avgusta

Zagrebački „Jutarnji list“ piše danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prihvatio poziv hrvatskog kolege Tihomira Oreškovića i da će za nekoliko dana doći u Hravtsku kako bi učestvovao na forumu u Dubrovniku.

Reč je o nezvaničnim saznanjima, ističe list.

Dubrovnik forum se održava 25. i 26. avgusta, a tema je „Jačanje Evrope: Povezivanje severa i juga“.

Skup će otvoriti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i njen poljski kolega Andžej Duda.

Iako nije potvrđeno u kojem će delu samita Vučić učestvovati, Jutarnji navodi da bi on boravak u Dubrovniku mogao da iskoristi za razgovor s hrvatskim zvaničnicima o problemima u međusobnim odnosima, koji su posebno poslednjih nedelja eskalirali.

Prvoga dana samita najavljeno je i učešće predsednika Mađarske Janoša Adera, litvanske predsednica Dalije Grabauskajte, predsednika Slovenija Boruta Pahora i visokih zvaničnika još nekoliko zemalja.

Samitu će, između ostalih, prisustvovati i nekadašnji savetnik američkog predsednika Obame za nacionalnu bzbednost Džejms L. Džons, kao i sadašnji pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Haising.

Drugoga dana sastanka među panelistima će biti tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, šef HDZ-a Andrej Plenković u svojstvu potpredsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, šefovi diplomatija BiH, Kosova i Mađarske …

Pre potvrde Vučićeva dolaska, u programu nije bio naveden nijedan učesnik iz Srbije, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.