U trendu

Kabinet Krivokapića: Izvesni jedino predsednički izbori

PODGORICA – Iz kabineta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića poručili su danas predsedniku Milu Đukanoviću da su u toj zemlji jedino izvesni predsednički izbori i naglasili da njegova politika, za koju kažu da se zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika, ne može da zamagli ličnu nameru da spreči Crnu Goru na putu pomirenja.

„Odbegli vođa propalog puča na Cetinju, mora biti svestan da njegova politika koja se samo zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika, od hrvatskih, crnogorskih, albanskih, a sada srpskih, ne može zamagliti ličnu nameru da spreči Crnu Goru na putu pomirenja, ekonomskog progresa, oslobođenja zarobljenih institucija i integracije u Evropsku Uniju“, naveli su u saopštenju iz kabineta Krivokapića povodom intervjua Đukanovića hrvatskom „Jutarnjem listu“.

Đukanović je u intervjuu rekao da su novi izbori sasvim realna opcija i da Crna Gora što pre mora da dobije nacionalno odgovornu vladu, a iz Krivokapićevog kabineta kažu da Đukanović delimično jeste u pravu.

„Pošto je u toku skupštinska procedura za njegovo razrešnje zbog prekoračenja nadležnosti i kršenja principa sekularnosti, predsednički izbori su jedini koji su u ovom momentu izvesni“, navode iz kabineta premijera.

Kako ocenjuju, lider opozicionog DPS-a „novim pokušajem zamena teza i manipulacija“ nastoji da homogenizuje one lakoverne iz okruženja kojih je sve manje.

„Nakon što mu je propao plan, da huškajući građane Crne Gore jedne na druge, te kršeći Ustav ugrozi multiverski i multinacionalni koncept, ne odustaje od destruktivnog i suludog delovanja, koja ga čvrsto pozicioniraju kao remetilačkog faktora“, napominju u kabinetu.

Ocenjuju i da je Đukanović svojim, kako navode, „proročkim govorom“ početkom devedesetih, „dok je ratovao za mir, i progonio pristalice nezavisne Crne Gore“, najbolje opisao svoje današnje političko delovanje.

„On je tada ono što danas zastupa nazivao bolesnim halucinacijama, u kojima se u ‘dobroj meri tražio, a sve doskora i nalazio način za održanje na vlasti i skretanja narodne i političke pažnje sa sebe“, navode iz kabineta Krivokapića.

Zaključuju da je vrlo teško na ozbiljan način polemisati sa stavovima Đukanovića, jer su, kako kažu, utemeljeni jednako koliko i konstatacija da ustoličenja na Cetinju neće biti.

Đukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori tim činom „ozbiljno“ napadnuti, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan – bez Crne Gore u „srpskom svetu“ projekt „velike Srbije“ zauvek je mrtav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.