U trendu

Kanin:BiH nije funkcionisala, ne funkcioniše i niti će

BON – Bilo koji pokušaj promene Dejtona je neustavan i neprihvatljiv, kaže profesor na međunarodnim studijama Univerziteta „Džon Hopkins“ u SAD i bivši analitičar u CIA, David Kanin, i ukazuje da Bosna nije funkcionisala, ne funkcioniše i niti će.

Ocenjujući Dejtonski sporazum kao dobru stvar koja je donela mir, Kanin kaže da je ukupna sitacija dobra za Milorada Dodika.

“ Republika Srpska funkcioniše. Federacija ne. Centralna vlada Bosne i Hercegovine ne funkcioniše“, istakao je Kanin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Kanin, koji je bio uključen u procese koji su vodili ka potpisivanju Dejtonskog sporazuma ali i mirovnim pregovorima iz Rambujea 1999., ističe da je bilo koji pokušaj promene Dejtona neustavan i neprihvatljiv.

„To ima savršenog smisla. Dejtonski sporazum ide u korist Srba“, kaže Kanin.

Na konstataciju da mora da postoji nešto osim argumenata o teritorijalnom integritetu, suverenitetu, što bi pomoglo da se reši stanje „zaleđene zemlje“ u kojem se BiH, Kanin kaže da ne veruje da će takva perspektiva da se pojavi iz dva razloga.

„Područjem i dalje dominiraju spoljne moći i zvaničnici omogućavaju tu dominaciju spoljnih moći koje su izmanipulisali zbog svojih interesa. Ako razmislite malo o tome, ja se izvinjavam, ali to je moje mišljenje, već odavno se u regionu nalaze brojne nametnute bebednosne strane i niko od njih se nije održao“, kaže Kanin.

Sve su, dodao je, istrajale nekoliko generacija i onda bi se raspale.

“ Mi pretpostavljamo da je naša drugačija i da je naš put demokratije, prava, jedini put napred. Ali, institucionalna liberalna paradigma slabi. A šta dolazi nakon toga, ja ne znam“, rekao je Kanin.

Prema njegovim rečima jedna značajna stvar koja se nije promenila je da Dejton i dalje radi u korist bosanskih Srba.

Dejtonski sporazum, kaže, bio je veliki uspeh za Miloševića, koji je pritom, kako objašnjava, dobio dve odvojene stvari.

Kao prvu je vaveo dva odvojena entiteta, a druga je, dodao je, da su pregovori vratili Srbe nazad u zapadnu Bosnu odakle su isterani 1995. godine.

“ Pregovori su obrnuli pobede Bošnjaka 1995. godine. Hrvati nisu marili, jer su Hrvati dobili šta su želeli zbog operacije Oluja“, naveo je.

Srbi su, dodao je, dobili šta su želeli zbog 49-51 formule na kojoj je insistirao Holbruk.

Dodao je da Evropljani, Amerikanci, zapadne diplomate pričaju o poboljšanju Dejtona, stvaranju novog Dejtona, Dejtona 2, ali „bosanski Srbi insistiraju na tome da Dejton ostane onakav kakav je“.

Jer, kao kaže, oni su pobednici u Dejtonu i to u vreme, 1995. godine, što je Izetbegović znao i nije bio zadovoljan sporazumom.

„Ključne stvari 1995. godine se još uvek nisu promenile. Još uvek imamo veliki broj fizički izmeštenih ljudi. Još uvek imamo razdvojenu zemlju. I Bosna ne funkcioniše. Deo koji funkcioniše bolje jeste srpski deo zemlje“, ukazao je Kanin.

Prema njegovom mišljenju, „zafrknuli smo Bošnjake u Dejtonu“.

„A trenutnu situaciju na Kosovu smo kreirali 2004.-2008. godine. I sad smo ih ostavili za zakržljalim suverenitetom od kojeg nemaju nikakve koristi“, naveo je.

Upitan da li mu se čini da je dejtonski projekat delovao uspešnije 10 godina ranije nego danas, Kanin kaže da je to smešno, jer dodao je, seća se da 2009. godine bila gotovo panika da će se Bosna raspasti.

Podsetio je da je to bilo u vreme butmirskih pregoora.

Ipak, ukazao je, Dejton stoji jer niko nema bolju ideju, i ako bilo ko pokuša da promeni jednu stvar, onda će neko drugi želeti da promeni nešto drugo, i onda je sve prekomplikovano.

„Hrvati žele svoj entitet. I ko god pokuša da promeni bilo šta u Ustavu ili Dejtonskom sporazumu moraće da se suočiti sa činjenicom da će Hrvati reći: vi ćete promeniti šta god želite da promenite. Mi želimo naš entitet. To je samo jedan primer poteškoća“, naveo je Kanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.