U trendu

Karačonj najavio preimenovanje četiri ulice u Budimpešti

BUDIMPEŠTA – Opozicioni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj najavio je da će preimenovati ulice u glavnom gradu Mađarske, u blizini planiranog kampusa kineskog univerziteta, u znak sećanja na navodne povrede ljudskih prava od strane Pekinga, što je kinesko ministarstvo spoljih poslova ocenilo kao ponašanje dostojno prezira.

Prema najavama, jedna ulica u Budimpešti dobiće ime po prognanom dalaj lami, duhovnom vođi Tibeta, koga Peking označava kao opasnog separatistu, preneo je Rojters.

Druga će se nazvati „Ujgurski put mucenika“ po muslimanskoj etničkoj grupi za koju Vašington i druge prestonice tvrde da je bila žrtva kineskog genocida, a treća će biti ulica pod nazivom „Put slobodnog Hongkonga“.

Četvrta ulica biće preimenovana po kineskom katoličkom biskupu koji se nalazi u zatvoru.

Kina negira da ugrožava ljudska prava.

„Nekoliko mađarskih političara pokušava da namerno pokrene pitanja vezana za Kinu u cilju privlačenja pažnje i ometanja kinesko-mađarske saradnje. Ovo ponašanje dostojno je prezira“, rekao je Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Preimenovane ulice biće smeštene u područje gde se nalazi kineski Univerzitet Fudan, koji planira da otvori kampus i nudi master programe iz liberalnih umetnosti, medicine, biznisa i inženjerstva za 6.000 studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.