Kazna Mahmuljinu nesrazmerna krivičnom delu

BANJALUKA – Boračka organizacija i Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske nezadovoljni su izrečenom zatvorskom kaznom od 10 godina komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za ratni zločin nad srpskim civilima i smatraju da je blaga i nesrazmerna krivičnom delu i počinjenom zločinu.

Predsednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić kaže da bi visinu izrečene kazne trebalo analizirati i uporediti je sa kaznama kojima su kažnjeni Srbi za slična krivična dela.

U izjavi za Srnu Savčić je primetio da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika tzv. Armije BiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati „da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH“, ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.

„Verujem da će postupajući tužilac adekvatno obrazložiti žalbu na ovu presudu“, rekao je Savčić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina na 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Predsednikca Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da je izrečena kazna neprimereno mala.

Podsetila je da su u mudžahedinskom kampu zarobljene Srpkinje višestruko silovane, a zbog zastrašivanja nisu svedočile.

„Ove žene je trebalo da svedoče na Sudu BiH, međutim, u mestima koja graniče sa FBiH dolaze ljudi iz tog entiteta i prete im. One ni danas u miru, alii u strahu ne smeju da izađu i svedoče jer nisu zaštićene od zlikovaca koji dolaze iz FBiH“, rekla je Rajilićeva.

Dodala je da, osim za Vozuću, postoje i drugi slični slučajevi zastrašivanja srpskih žena koje su preživele golgotu da svedoče, jer Sud i Tužilaštvo BiH ništa ne čine da ih zaštite.

Očekuje da će kazna u drugostepenom postupku bude uvećana za, kako kaže, bar još za dva puta.

Mudžahedini iz odreda „El mudžahedin“, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsecali glave srpskim vojnicima, a potom terali ostale srpske zarobljenike da ljube odsečene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni Film „Ljubi brata“.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija „Islamske države“, uz masovno ritualno odsecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.