Kitarović: Decenijama Hrvati nisu smeli reći svoje poreklo

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne Cajtung odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu.

„Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitovali za radikalne ideje, izjavila je Kitarović, kako ju je citirao Novi list.

Ona je dodala da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima nitko nije objasnio šta se od njih očekuje.

„Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen“, kazala je ona, ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se „društva brane od opasnosti spolja“.

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, „čine besnom“.

„Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: „Ja sam Hrvat“, morali smo reći: „Ja sam iz Hrvatske“. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tom je pretio zatvor“, kazala je ona, a citira je Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje „i levi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokratiju“, kako tvrdi, i štaviše Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.