U trendu

Kitarović i dalje neodlucna, Tomasić i HKS je nece podrzati

RIJEKA – U Hrvatskoj raste nervoza zbog odlaganja najave predsedničke kandidature Kolinde Grabar-Kitarović za drugi predsednički mandat, riječki Novi list piše da su na poslednjem kolegijumu svi predsednicini savetnici izneli stav da bi ona konačno morala javno da kaže da ulazi u izbornu trku, ali se ona sa tim, kako se navodi, nije složila.

Navodno je, piše list, govorila krajnje neodređeno, kao što to čini i kad je novinari pitaju kada će izaći s kandidaturom.

Pozivajući se na nezvanične informacije, riječki dnevik piše da na Pantovčaku ne postoji nikakav plan, odnosno definisan datum kad će Kolinda Grabar-Kitarović objaviti da ulazi u izbornu utrku, a to onda, logično, potiče brojne spekulacije.

Ali, jedna politička stranka već unapred je donela odluku da neće podržati kandidaturu aktualne predsednice. Posebno je to zanimljivo zato što je reč o desnoj Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS), čija je najistaknutija članica Ruža Tomašić na izborima za Evropski parlament dobila u Hrvatskoj najviše preferencijskih glasova. Njeno je ime na listi Hrvatskih suverenista zaokružilo 70.000 birača.

List piše da je Grabar Kitarović primila poruku Ruže Tomašić i da se strašno iznervirala.

Predsednik HKS-a Marijan Pavliček potvrdio je da je Predsedništvo njegove stranke u petak naveče usvojilo zaključak da Kolinda Grabar-Kitarović, koja itekako računa na glasove desno orijentisanih birača, neće na predstojećim preedsedničkim izborima imati njihovu podršku.

“ Bila je to jednoglasna odluka našeg Predsedništva. S obzirom na to da je malo ko već objavio svoju kandidaturu, ne možemo još nikoga podržati. Ali, smatrali smo potrebnim da usvojimo zaključak da Kolindi Grabar-Kitarović, što se god događalo idućih meseci, HKS neće dati podršku“, rekao je Pavliček za Novi list.

Iznio je razloge zbog čega im se predsednica Republike toliko zamerila.

„Ona se poslednjih godinu i po dana svojim izjavama pozicionirala na levom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsetiću vas, na primer, da su pojedina udruženja branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizovale protest povodom dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim grupama“, reka je Pavliček.

Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način izjasnila o Istanbulskoj konvenciji, a ni u jednom nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom, objasnio je Pavliček pozadinu odluke HKS.

Na sednici Predsedništva nije bila Ruža Tomašić, ali Pavliček ističe da je ona nakon naporne kampanje za evropske izbore, uzela nekoliko slobodnih dana i da u potpunosti stoji iza ove odluke.

Ruža Tomašić je to potvrdila za riječki dnevnik.

„Sve odluke Predsedništva i mene obavezuju. Tu nije ništa sporno, naglašava evropska zastupnica.

Ruža Tomašić ni lično ne smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović zavredela podršku HKS-a.

“ Ja sam je ranije podržavala, ali predsednica je, nažalost, lutala levo – desno. U politici se čovek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti, jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i leve i desne. Uzmite za primer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam istrajna u svojim stavovima“, rekla je Tomašić.

Godinama isto mislim o mnogim važnim pitanjima, ne prilagođavam se stalno. Predsednica je trebalo da postupi isto, a ne da pravi zaokrete s desna na levo i da očekuje da će je zato svi podržati. Ne može to tako u politici, upozorila je Ruža Tomašić.

Svog favorita za predsedničke izbore, kaže, nema jer još ne zna ni razmišlja li uopšte Miroslav Škoro ozbiljno o kandidaturi.

Za Kolindu Grabar-Kitarović ovo je prilično neugodna situacija, budući da Ruža Tomašić ima značajan uticaj na desni deo biračkog tela, a u kampanji za izbore za predsednika Republike 2014. nedvosmisleno ju je podržavala.

”Kolinda bi bila predsednica kojom bismo se mogli ponositi”, izjavila je u to vreme Ruža Tomašić riječki list.

”Ona je čvrsta i postojana žena i zna šta govori i šta radi”, rekla je tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.

Predsednica ju je, međutim, razočarala načinom na koji je obavljala svoju dužnost i danas Ruža Tomašić misli da je ona samo „politička oportunistkinja bez vrednosti za koje bi se čvrsto zalagala“, zaključuje Novi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar