U trendu

Kitarović odgovorila na optužbe Komšićeve DF

ZAGREB – Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, odbacila je optužbe Demokratske fronte, hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, da je izjavom o Hrvatskoj „od Visa do Kupresa“ iskazala teritorijalne pretencije prema BiH.

„U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, navodi se u reakciji iz Kabineta hrvatske predsjednice.

Grabar-Kitarović kaže da Hrvati imaju dve domovine, Hrvatsku i BiH, dodaje se u saopštenju.

Komšićeva Demokratska fronta reagovala je ranije danas na izjavu Grabar-Kitarović u Splitu, nakon pobede hrvatske reprezentacije na kvalifikacionoj utakmici sa Mađarima.

Kitarović je sinoć nakon utakmice rekla da je presrećna zbog rezultata, još više zbog trenera Dalića, svih igrača, a ponaviše, kako je kazala, zbog svih ljudi koji su se okupili u Splitu – „od Visa do Kupresa, cela Hrvatska…“.

Demokratska fronta je izjavu Grabar Kitarović ocenila „skandaloznom“ jer, kako su naveli, ovodi u pitanje sveukupne odnose dve zemlje i tumače je kao „teritorijalne pretenzije Hrvatske prema BiH“.

U stranačkom saopštenju, Deokratska fronta je navela da ne vide razliku između izjava predsednika srpskih radikala, Vojislava Šešelja, kada govori o Srbiji „od Virovitice i Karlobaga …“ i sinoćnje izjave aktualne predsednice Hrvatske, preneo je HRT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.