Kitarović: Utvrditi istorijsku istinu

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović založila se za utvrđivanje istorijske istine o svim totalitarnim režimima. Sa ustaškim zločinima i prošlošću smo se suočili, ali vreme komunizma ostaje neistraženo, smatra Kitarovićeva.

Zalaže se, takođe, da se hrvatsko društvo suoči s prošlošću kao zalog za bolju budućnost, ali i ustvrdila da se društvo suočilo s ustaškim zločinima, ali ne i s komunističkim.

“Usudila bih se čak reći da smo se s ustaškim zločinima i prošlošću doista suočili i da smo priznali što se dogodilo. Međutim, vreme komunizma ostaje neistraženo razdoblje. Ja sam apsolutno protiv lova na veštice, ali sam za to da se utvrdi povesna istina”, kazala je hrvatska predsednica, preneli su mediji u Zagrebu.

Veoma važnim smatra da se društvo rastereti prošlosti tako da je istraži i utvrdi istorijsku istinu o svim totalitarnim režimima.

Govoreći o odnosima Hrvatske, najmlađe članice EU, i Rusije, Grabar Kitarović, povodom informacija kako bi Hrvatska u okviru misije NATO saveza na Baltik mogla poslati simboličan broj ljudi, Grabar-Kitarović je rekla da će aktivnosti hrvatskih Oružanih snaga u okvirima NATO-a biti isključivo vezane za preventivno delovanje, te se u odnosima NATO-a i Rusije zalagati za dijalog.

“Ne možete zanemariti činjenicu da je jedna država ipak nagrizla temelje međunarodnog prava, suverenitet države, teritorijalni integritet, političku nezavisnost… Ono što je takođe bitno, ako nekoga, na primer Rusiju krenete tretirati kao neprijatelja, on će se uskoro pretvoriti u neprijatelja”, rekla je hrvatska predsednica.

. Dakle, dodala je, tu je veoma važno čvrsto stajati na stavovi međunarodnog prava, ali isto tako involvirati Rusiju u dijalog o sigurnosnim pitanjima, kako u Evropi, tako i na Bliskom istoku i svugde”, rekla je.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • Radoslav Radovic

    Ako utvrdite istorijsku istinu, vi necete imati snage, ni vremena, da je procitate.Napisana je slovima crvene boje sa krvi vasih zrtava umjesto mastila.Krvave stranice vase istorije nemozete, ni kada bi htjeli, procitati, jer ljudski vijek je suvise kratak dabi ste samo uvod procitali.Posljednja svjetlost pre strasne noci, bio je bljesak munjevita noza, i bjela,bjela krvnikova koza,jer do pojasa svi su bili goli, i tako nagi oci su nam boli.(odlomak iz jame od ivana G. Kovacica)

Ostavite komentar