Klasić: Nasilje je plod relativizacije ustaštva

ZAGREB – Licemerne su osude i žaljenja zbog napada na Srbe u Hrvatskoj, jer mnogi samo čekaju da neko od predstavnika Srba kažu nešto što im nije po ukusu, pa da ih onda proglase glavnim krivcima, rekao je istoričar, profesor Hrvoje Klasić na tribini SPD „Privrednik u Zagrebu.

Klasić je to rekao na tribini posvećenoj preispitivanju sadašnjeg političkog trenutka kroz prizmu napada na Srbe i izostanak reakcije, na temu „Ubij Srbina! – Izolovani incidenti ili klima u društvu“.

„Nenormalno je u Hrvatskoj postalo normalno, pa da čak i oni koji su napadnuti, uopšte ne reagiraju. Da ja ne reagujem, ne bih mogao živeti sa sobom“, rekao je Klasić.

Naglasio je da veliki deo Hrvata danas naginje nacionalizmu, ali je tek manjina šovinistička, radikalna i spremna na sve.

„Relativizacija ustaštva nije počela s Tomislavom Karamarkom nego s Franjom Tuđmanom koji je bio antifašistički borac, a to je uz antifašizam spomenut u Ustavu, bio službeni narativ. Neslužbeni je bio masovno rušenje spomenika partizanima i davanje imena ulicama po ministrima u ustaškoj vladi. Žanjemo ono što smo posejali. Licemjerne su osude i žaljenja zbog napada na Srbe jer mnogi samo čekaju da neko od predstavnika Srba kažu nešto što im nije po ukusu, pa da ih onda proglase glavnim krivcima“, kazao je Klasić, preneo je hrvatski portal Novosti.

Milan Đurđević, načelnik opštine Biskupija u kojoj se nalazi selo Uzdolje u kojem su napadači prebili nedužne gledaoce fudbalskog meča Crvene Zvezde, nazvao je to najvećim incidentom od Oluje, kada je u tom selu streljano 11 Srba za šta niko nije odgovarao.

Ali, istakao je dobre odnose sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom obližnjeg Knina Markom Jelićem.

Na pitanje moderatora Saše Kosanovića jesu li ljudi na terenu zadovoljni koalicijom SDS S i HDZ, rekao je da nisu, ali….

„To je područje devastirano godinama, a pred njegovim stanovnicima je izbor – koalicija uz mogućnost dobijanja struje, puteva ili vode ili nestanak. Nacionalnim manjinama je teže ako nisu uz vlast“, zaključio je.

Pravni savetnik Srpskog narodnog vijeća u Rijeci, Milan Eraković, rekao je da je taj grad, koji se nakon napada na ljude i demonstracija Armade sada ne može prepoznati..

Istakao je, kako je rekao, neshvatljive postupke Policijske uprave koja napadnute Srbe prekršajno ganja, a napadače tek upozorava.

„Tako je i napadnuti Dobrivoje Arsić u roku od 24 sata proglašen zločincem, pa sada među pripadnicima zajednice postoji strah od prijave napada ili uvrede. Niko nema snage da se suprotstavi desnici, a to je i jedan od razloga zašto Srbi odlaze u većem broju i iz urbanih sredina“, kazao je Eraković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.