U trendu

Nema naznaka da bi SM i VFBiH mogli biti formirani

SARAJEVO – Bsna i Hercegovina, ni osam meseci od Opštih izbora, nema formiran Savet ministara i Vladu Federacije BiH, a trenutni odnosi i postavljeni uslovi koalicionih partnera ne daju nikakvu naznaku da će ti organi izvršne vlasti biti formirani.

Kada je reč o Savetu ministara BiH, SDA, HDZ BiH i SNSD za sada su uspeli da dogovore samo raspodelu resora između blokova, ali još uvek nije bilo nikakvih konkretnih dogovora o imenima državnih ministara.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, otežavajuću okolnost u formiranju Saveta ministara BiH predstavlja evidentno neslaganje koalicionih partnera o priključenju NATO.

SNSD, Milorada Dodika, i manje političke stranke okupljene oko te stranke, kako se navodi, odbijaju da pristanu na to da Savet ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP).

Zbog toga su članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odlučili su da ne daju saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije, kadra SNSD-a, na poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Kao posebno zanimljivo se napominje da ne postoji skoro nikakva šansa da ANP bude usvojen i u aktuelnom sazivu Saveta ministara BiH u kojem ne participira SNSD. Aktuelni ministri iz reda srpskog naroda Dragan Mektić (SDS), Mirko Šarović (SDS) i Igor Crnadak (PDP) takođe odbijaju da glasaju za usvajanje ANP-a.

Prema pisanju Kixa, pitanje koje se postavlja je kakva je uopšte korist od aktuelnih ministara u Savetu ministara BiH kada je reč o NATO integraciji BiH i koji je uopšte plan za usvajanje ANP-a.

Probosanske političke stranke svesne su da im biračko telo neće oprostiti odustajanje od NATO-a koji je za Bošnjake jedan od ključnih garanta stabilnosti i integriteta BiH, navodi portal i dodaje da šta više, sve probosanske političke stranke već godinama ističu NATO integraciju kao jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta BiH.

Dodaje se da, ruku na srce, nijedna politička opcija koja zagovora NATO put nije, bar do sada, razmatrala odustajanje od ANP-a u korist formiranja Saveta ministara BiH.

Jedino je HDZ BiH u više navrata pozvao da se formira Savet ministara BiH bez ikakvih uslovljavanja.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović otvoreno je rekao da bi „bošnjački blok“ trebalo da povuče uslov za ANP.

Za razliku od Saveta ministara BiH gde HDZ BiH traži princip „bez uslovljavanja“ politička stranka na čijem čelu se nalazi Dragan Čović uslovljava formiranje Vlade Federacije BiH usvajanjem izmena Izbornog zakona BiH.

Navodi se da još uvek nije jasno kojom logikom se vodio Čović kada je povezao Vladu FBiH s Izbornim zakonom BiH s obzirom na to da se Izborni zakon BiH menja u državnom parlamentu, a ne parlamentu tog entiteta.

Izmenama izbornog zakonodavstva po meri HDZ-a žestoko se protivi DF na čijem čelu je Željko Komšić, koji je i aktuelni hrvatski član Predsedništva BiH.

Uslove u formiranju vlasti ima i SDA. Generalni sekretar SDA Halid Genjac prošle sedmice je izjavio da Savet ministara i Vlada FBiH treba da budu formirani istovremeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.