U trendu

Knežević posle pisma Hantu pisao Pompeu

PODGORICA – Duško Knežević, predsednik Atlas Grupe kojeg Crna Gora potražuje zbog navodno niza finansijskih malverzacija, pisao je državnom sekretaru SAD Majku Popmpeu u kojem najavljuje nove dokaze o umešanosti aktuelnog predsednika Mila Đukanovića i članova njegove porodice u kriminalne radnje.

Knežević u pismu Pompeu kaže da će argumenti kojima rasplaže njegov pravni tim uskoro razvejati eventualne sumnje SAD da je porodica Mila Đukanovića u prošlosti pribegavala kriminalnim aktivnostima kako bi postigla poslovne i političke ciljeve.

Knežević, koji se kao britanski državljanin sklonio u London nakon izbijanja skandala u Crnoj Gori sa snimkom o „aferi koverat“, Pompeu piše da ta država ne može da bude, kako kaže, „privatni feud jedne porodice, ako se želi ostvarenje ambicija crnogorskog naroda da bude deo evro-atlantske zajednice naroda“.

On je naveo da razume da Vlada SAD ima srdačne odnose sa Crnom Gorom i da želi da ima poverenje u njene institucije, prenele su podgoričke Vijesti.

Knežević, inače bivši prijatelj i saradnik aktuelnog crnogorskog predsednika, u pismu Pompeu navodi da je do sukoba sa prodicom Đukanvić došlo zbog namere šefa crnogorske države da preuzme njegove uspešne poslove i, kako kaže, zameni ih svojima.

Ukazao je da su radnje preduzete protiv njegovog biznisa i njega, simptomi dubokih problema u Crnoj Gori.

Knežević navodi i da političko vođstvo i politička kultura moraju biti osveženi novim akterima koji će nedvosmisleno biti posvećeni vrednostima zapadne zajednice država.

“Svestan sam da ova otkrića stavljaju mene i moje saradnike pod određeni rizik od fizičkih napada i o tome sam obavestio vlasti Velike Britanije”, piše Knežević i dodaje da ne želi da odlazak Đukanovića Cnoj Gori donese nestabilnost, slabljenje vlade ili promenu crnogorske spoljne politike.

Takođe, kaže, da je ubeđen da su političari u Đukanovićevom vladajućem DPS-u potpuno sposobni da vode državu napred.

Slično pismo Knežević je pre šest danauputio šefu britanske diplomatije Džeremiju Hantu.

Đukanović je ranije gostujući u emisiji „Ziva istina“ odbacio Kneževićeve optužbe kao lažne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.