U trendu

Knežević:Razgovor najbolji model za izlazak iz krize

PODGORICA – Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je premijera Zdravka Krivokapića na dijalog u cilju rešavanja očigldno nesklada između premijera i DF-a, kao predstavnika najveće vladajuće koalicije.

Knežević, koji je predsednik Demokratske narodne partije, rekao je za podgorički Dan da je razgovor najbolji model za izlazak iz krize, ali „ne razgovor premijera sa ambasadorima, već sa onima koji su ga birali i postavili na tako važnu funkciju“.

„Odgovornost za izlazak iz palamentarne krize i krize u vladi isključivo je na premijeru. Nakon nikšićkih izbora, na kojima je njegova stranka u koaliciji sa strankom Alekse Bečića osvojila dva mandata, Krivokapić više nije vanstranačka ličnost i sada bi trebalo da se ponaša po utvrđenim demokratskim pravilima i standardima“, poručio je Knežević.

Krivokapić je ranije izjavio da je svestan da u ovom trenutku niko nije zadovoljan, posebno političi subjekti, jer su očekivali više.

„Verovatno su naučili da uhljebljuju svoje ljude i čekali ovaj trenutka kao meru toga, ali ova vlada želi da pri tom dubinskom zapošljavanju vodi računa da Crna Gora bude drugačija“, kazao je ranije Krivokapić.

Usledile su oštre optužbe na račun izjava i poteza premijera Krivokapića od članica DF-a, Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije, koji su poručili da više neće trpeti njegove ucene niti tolerisati nepoštovanje odluka koje svi zajedno usaglase.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović smatra da je potpuno legitimno da poslanici većine kritikuju i koriguju poteze vlade.

„Suviše je kratko vreme od početka rada vlade da bi se mogla napraviti sveukupna analiza, jer je praktično na samom početku mandata. Skupština će nastaviti sa kontrolom izvršne vlasti, ali smatram i da većina koja je glasala za ovu vladu ne bi trebalo da svako malo javno atakuje na nju, a pogotovo to ne bi trebalo da se radi na način da se paušalno optužuju i vređaju njeni članovi“, rekao je Krapović.

Što se tiče krize zakonodavne i izvršne vlasti, on smatra da ta kriza nije toliko duboka i da je jednim delom uslovljena izborima koji su održani u opštini Nikšić, te da sada sledi preko potrebni period stabilnosti i rada na kontroli i unapređenju epidemiološke i ekonomske situacije u Crnoj Gori.

Poslanik PzP-a Branka Bošnjak je izjavila da je očigledno, sad već po ko zna koji put, da Krivokapić ne drži reč i ne poštuje ni svoj princip ni javni interes.

„On se sa tolikom lakoćom poigrava sa ljudima da je to nedopustivo, da ne kažem neku grublju reč“, kazala je Bošnjak.

Lider SNP-a Vladimir Joković smatra da su svi jedni o drugima već isuviše rekli i da treba misliti na građane koji žele dela, a ne reči. On je apelovao na sve političke subjekte, a posebno na vladu i premijera, da se suzdrže od teških reči i da tu energiju usmere na razgovore i dogovore kako bi narodu Crne Gore bilo bolje jer su zato i izabrani.

„Mislim da je ključni uzrok dosadašnjeg neslaganja to što ni u dinamici ni u potpunosti ne poštujemo postignute degovore. Ako nekome ti dogovori ne odgovaraju, ili su se pojavili novi momenti u svemu ovome, onda je ljudski da sednemo, razgovaramo i postignemo nove“, rekao je Joković i dodao da treba imati na umu da, kako je rekako, „jedni bez drugih ne možemo, jer ako samo jedan ode mi nemamo vlast“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.