U trendu

Koja je bila cena? Poslanici VMRO-DPMNE podržali Zaeva, usledila isključenja iz stranke

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u „Republika Severna Makedonija“, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Poslanici su prihvatili i inicijativu premijera Zorana Zaeva o nacionalnom pomirenju, na čemu će raditi Komisija koja će biti formirana za pripremu predloga o sprovođenju ovih uslova u roku od 30 dana.

Glasove za ustavne amandmane poslanici su uslovili prihvatanjem amandmana koji garantuju makedonski identitet.

Takođe, ukoliko Prespanski sporazum ne bude prošao u grčkom parlamentu, a Atina nastavi da otežava put Makedonije u NATO I EU, poslanici će da traže poništavanje amandmana na makedonski Ustav.

Četvoro od poslanika opozicije koji su glasali za izmene Ustava optuženi su ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika parlamenta, preneo je „portalalb.mk“

(Sputnjik)

VMRO-DPMNE isključio poslanike koji su glasali za izmene

Izvršni komitet najjače makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE doneo je odluku, na vanrednoj sednici u petak uveče, da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmene Ustava radi primene Prespanskog sporazuma, izjavio je lider te stranke Hristijan Mickoski.

„Poslanici VMRO-DPMNE koji su postupili protivno partijskom stavu i volji građana jednoglasno usvojenim i u Izvršnom i u Centralnom komitetu i u koordinaciji s poslaničkom grupom, razočarali su me“, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare u petak uveče, prenosi danas MIA.

Kako je portparol VRMO-DPMNE naveo, zbog toga je sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sednicu i, na njegov predlog, jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci.

Iz članstva su isključeni Elizabeta Kančeska Milevska, Emilija Aleksandrova, Nola Ismajloska Starova, Sašo Vasilevski, LJuben Arnaudov, Krsto Mukoski i Zekir Ramčilović.

Prema nekim navodima, naglasio je, nekima od njih je, između ostalog, ponuđen i novac u zamenu za glasanje, ali njihov postupak, zaključio je Mickoski, ne može se opravdati.

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Četvoro od poslanika opozicije koji su glasali za izmene Ustava opuženi ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Dzaferi izabran za predsednika parlamenta, preneo je portalalb.mk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar