U trendu

Komemoracija u Blajburgu bez hrvatskog državnog vrha i uz jake mere bezbednosti

Komemoracija za ubijene pripadnike kvinsliških, uglavnom ustaških vojnika, medju kojima je bilo i civila, na kraju Drugog svetskog rata održava se danas u Blajburgu u Austriji bez državnog vrha Hrvatske, ali uz kontraproteste i jake mere bezbednosti.

Regionalna N1 televizija javila je da se, prema prvim policijskim projekcijama, na manifestaciji, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, okupilo izmedju osam i deset hiljada ljudi.

Za razliku od prethodnih godina, na manifestaciji nema političkih govora, kao ni predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Najviši hrvatski funkcioneri poslali su svoje predstavnike, ali nisu došli u Blajburg, iako je Sabor pokrovitelj komemoracije koju organizuje udruženje Počasni blajburški vod.

Izaslanik predsednika Sabora je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ante Sanader, a u ime Vlade su na komemoraciji ministri uprave i branitelja, Lovro Kuščević i Tomo Medved.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Blajburg je poslala šeficu kabineta Anamariju Kirinić.

Grabar-Kitarović je, kao i ranijih godina, u Blajburg pre deset dana otišla sama, a ove godine pre zvanične komemoracije u Blajburgu je bio i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

On je rekao da je želeo da izbegne politizaciju i da je došao da oda počast žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete.

Prema izveštajima lokalnih medija, u Blajburgu danas nisu uočeni nedopušteni simboli poput ustaških, već učesnici nose samo službene hrvatske zastave.

Policija snima ceo dogadjaj, zasad nije bilo intervencija, a ranije su najavljene rigorozne kazne za one koji se ogluše o austrijske zakone koji zabranjuju isticanje nacističkih simbola, medju kojima od ove godine i ustaških.

U Blajburgu su održana i dva kontraprotesta, ali nije dopuštena šetnja do Blajburškog polja, već su skupovi održani kod železničke stanice, odnosno u centru grada.

Organizovali su ih austrijski Zeleni i Nezavisna levica, a na jednom od skupova su bili i predstavnici hrvatske Radničke fronte.

Okupljeni su, medju ostalim, nosili transparent s natpisom „Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“, kao i jugoslovensku trobojnicu.

I prošle sedmice u Blajburgu je u organizaciji Udruženja antifašista Koruške i predstavnika antifašista iz Italije, Slovenije i Hrvatske održan protest protiv današnje komemoracije koju smatraju promovisanjem fašizma.

Udruženje Počasni blajburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za stradale vojnike pronacističke „Nezavisne Države Hrvatske“ i civile koji su 1945. hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Sabor nije bio pokrovitelj jedino u vreme vlade levog centra od 2012. do 2015.

Uoči ovogodišnje komemoracije, koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je ta misa, kako su istakli, „politički instrumentalizovana“ i predstavlja „deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“.

Tako ove godine misu ne mogu da vode biskupi, što je izazvalo oštre kritike hrvatskih biskupa.

Od prošle godine austrijska policija strogo kažnjava i učesnike komemoracije koji imaju ustaške i druge nacističke simbole, a od marta ove godine u Austriji je na snazi zabrana isticanja ustaških simbola.

Zbog toga su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dodju na komemoraciju da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom, policija mogla da prekine skup.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.