U trendu

Komisija parlamenta FBIH: Hitno zaustaviti zakon o policiji RS

SARAJEVO – Komisija za bezbednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojila četiri zakljucka povodom formiranja rezervnog sastava policije Republike Srpske, u kojima od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou traži da zaustave aktivnosti na donošenju zakona kojim se to omogućava.

U suprotnom, FBiH će morati da odgovori istom merom, navodi se u zaključcima, prenosi Klix.ba.

„Komisija za bezbednost traži od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou da zaustave antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji u RS kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava“, prvi je žakljucak Komisije.

Komisija takođe traži od nadležnih institucija da izvrše procenu bezbednosno-političke situacije nakon usvajanja Nacrta pomenutog zakona.

„Komisija za bezbednost poziva Vladu FBiH i daje preporuku kantonalnim vladama da, radi bezbednosnog ambijenta, popune aktivni policijski sastav prema pravilnicima i da se omogući njihovo adekvatno opremanje“, jedan je od zaključaka Komisije.

Ukoliko aktivnosti na donošenju ovog zakona ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija BiH će preduzeti adekvatne mere na zaštiti svih građana što u krajnoj meri podrazumeva formiranje rezervnog sastava policije, izjavio je predsednik Komisije Damir Mašić.

„Iskreno se nadamo da nećemo biti prisiljeni da odgovorimo ovom merom i da će aktivnosti biti zaustavljene ili obustavljene. Očekujemo od onih koji to u ovom trenutku mogu da obustave, a to su institucije u Vladi RS, kao i one koje mogu zaustaviti, pre svega visoki predstavnik, da deluju. Očekujemo od državnih institucija da stvore bezbednosno-političku procenu zbog uznemirenosti građana“, rekao je Mašić.
Zaključci Komisije za bezbednost Predstavničkog doma parlamenta FBiH biće poslati svim nadležnim institucijama u BiH i na međunarodnim faktorima, naveo je Mašić.

(Tanjug)

Napišite komentar