U trendu

Komisija za sukob interesa pokreće postupak protiv predsednice Hrvatske

Komisija za sukob interesa danas je odlučila da pokrene postupak protiv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović kojim će utvrditi da li je povredila načelo verodostojnosti funkcionera, dok je predsednica ocenila da je Komisija prekoračila svoja ovlašćenja i ušla u sferu političkog arbitriranja.

Kako prenosi N1, Grabar-Kitarović je nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog budžeta uplatila na račun HDZ-a, a nakon toga je duže vreme davala uputstva HDZ-u o tome kome će i kolike donacije uplatiti.

Predsednica Rebublike delovala je suprotno obavezi očuvanja vlastite verodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obavljanja dužnosti, jednoglasno je odlučila Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Komisija je zaključila i da je davanjem uputstava političkoj stranci o tome kome i koliko donirati stvoren utisak o povezanosti i zajedničkom delovanju predsednice Republike i HDZ-a što nije u skladu s nestranačkim nezavisnim obavljanjem dužnosti.

Grabar-Kitarović je ocenila da je reč o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dela predizbornog programa i da u tome nema ničeg spornog.

Iz  njenog kabineta je saopšteno da je Komisija za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka „zbog povrede načela obavljanja javne dužnosti i verodostojnosti Predsednice Republike“, a ne zbog sukoba interesa, prekoračila svoja ovlašćenjasti i ušla u sferu političkog arbitriranja.

„Predsednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe. Budući da ničim nije dovela u pitanje načela vršenja javne dužnosti, Predsednica Republike opet će učiniti isto“, navodi se u saopštenju.

Komisija za sukob interesa je odlučila da se pokrene postupak i protiv ministra obrane Ante Kotromanovića tbog toga što je sa porodicom privatnim avionom putovao na Mali Lošinj, a račun je platila firma koja želi da se proširi na uvalu Kovčanje koja je u vlasništvu države, pa postoji bojazan da bi se ministar mogao dovesti u zavisan odnos prema firmi koja je platila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar