U trendu

Komšić: Građanska država je moguća postdejtonska faza BiH

SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je Dejtonski sporazum samo delimično ispunio integrirajuću ulogu, da su mir i državni okvir očuvani kao prvorazredni prioritet, a da bi nova faza u izgradnji BiH moglo biti njeno uređenje kao građanske države

„Kada se ostavi po strani to koliko je taj Sporazum bio pravedan, ipak sa ove vremenske distance može se reći da je dejtonski mehanizam jednim delom dao doprinos u integraciji države, naročito u prvoj fazi, odnosno prvoj deceniji dejtonskog ustavnog poretka, kada se uz jače prisustvo saveznika BiH iz međunarodne zajednice, uspelo rehabilitirati državne institucije, gde bih naročito istakao reformu sigurnosnog i odbranbenog sektora u BiH“, rekao je Komšić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sa te strane, dodaje, Dejton jeste ispunio svoju integrirajuću ulogu i samim time onemogućio pokušaje eventualnog separatizma i proizvođenja nasilja, mir je očuvan a postoji i stabilan državni okvir, što i jeste bio prioritet u prvorazrednog značaja, rekao je Komšić, prenosi Fena.

Komšić, koji je kao hrvatski član u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, a čemu se protivila hrvatska zajednica, rekao je da je jedino rešenje da se BiH uredi kao građanska država.

„Stoga, kada govorimo o neophodnoj novoj fazi u izgradnji BiH kao države ravnopravnih građana i naroda, jednostavno ne možemo govoriti o bilo čemu drugom nego o uređenju BiH kao građanske države. Postdejtonska faza normalne i stabilne BiH može biti samo njena građanska faza“, naglašava Komšić.

Dodao je da je uveren da bi građansko uređenje BiH značilo i stabilnije institucije države.

„Postojeće uređenje koje više naginje etničkom konceptu jeste plodno tlo za sve moguće blokade državih institucija, što se naročito vidi u oblasti pravosuđa. Nemoguće je uspostaviti vladavinu prava u jednoj državi ako se vodeći ljudi u pravosuđu biraju po etničkom ili još gore etničko-partijskom principu. Dok se takav princip ne potisne, ostaćemo žrtve korupcije i svih mogućih oblika nepotizma“, naveo je Komšić.

Govoreći o tome koliko je uređenje BiH na građanskom principu realno i moguće, Komšić ističe da se pre svega na unutarnjem planu o tome mora uspostaviti konsenzus.

Potrebno je odrediti šta je minimalni konsenzus a to je, po njegovom mišljenju zalaganje za jednaku a ne nejednaku vrednost glasa građana.

„Građanska država nije san, ona je mogućnost, ako oko nje budemo imali tu vrstu konsenzusa. U tom slučaju manje će biti važno šta na to kažu iz Beograda ili Zagreba, a više šta kažu iz Brisela i Vašingtona, koji jesu za građanski koncept, ali se pre svega mi sami za njega moramo izboriti“, zaključio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.