U trendu

Komšić: Ministarstvo odbrane Srbije naoružava separatistički režim Milorada Dodika

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je danas da je opasno, kako je naveo, tobožnje unapredjenje saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti namenske industrije.

Bivši član Predsedništva BiH je ocenio da se radi o „naoružavanju separatističkog režima Milorada Dodika od Ministarstva odbrane Srbije“, preneo je sarajevski portal Vijesti.ba.

„Nedopustivo je da ministarstvo jedne susedne zemlje koja se obavezala na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naoružava Dodikov separatistički režim, pri tome ulažući 14 miliona konvertibilnih maraka (više od sedam miliona evra)“, rekao je on.

Po njegovim rečima, Republika Srpska kao entitet nema svoju vojsku, zbog čega se postavlja pitanje da li će Vojska Republike Srbije ponovo dejstovati u Bosni i Hercegovini.

„Mi vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manifestovala: genocidom i etničkim čišćenjem“, rekao je Komšić.

Lider DF-a je ocenio da je zabrinjavajuća odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, „dok istovremeno Srbija naoružava Dodikov militaristički nastrojen režim“.

U Banjaluci je danas potpisan sporazum banjalučke firme „Kosmos“, beogradskog preduzeća „Jugoimport SDPR“ i Ministarstva odbrane Srbije, prema kojem će „Kosmos“ remontovati naoružanje iz sistem PVO Srbije.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je u Banjaluci da je Srbija obezbedila 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za preduzeća namenske industrije Republike Srpske.

Komšić je rekao da Srbija nije uopšte mogla potpisati takav sporazum s entitetom.

„Takva vrsta sporazuma jedino se može potpisati s državnim institucijama: s Predsedništvom BiH, Savetom ministara i s državnim parlamentom, jer je to tako definisano zakonom koji reguliše zaključenje medjunarodnih sporazuma i ugovora. Unilateralni pokušaj potpisivanja sporazuma je skandalozan. Stoga pozivam Predsedništvo BiH na promptnu reakciju i na zaštitu interesa države“, rekao je on.

Komšić je kao kandidat SDP BiH bio hrvatski član Predsedništva od 2010. do 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.