U trendu

Komšić na GSUN kritikovao susede

SARAJEVO/NJUJORK – Predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, rekao je na 74. sednici Generalne skupštine UN da zemlje susedi BiH pojedinim aktivnostima unose nemir i destabilizaciju u BiH s ciljem ostvarivanja njihovih političkih interesa.

„Time se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusedskih odnosa“, naveo je Komšić obraćajući se na sednici, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

On je naveo da su za BiH bilateralni odnosi sa susednim zemljama u samom vrhu prioriteta spoljne politike, na osnovnu čega bi trebalo da proizađe stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema njegovim rečima, uz unutrašnje reforme BiH se fokusira i na jačanje regionalne saradnje, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, i to u sektoru komunikacija, transporta i energije, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Komšić je istakao da je BiH „pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim nacijama, EU i NATO-u“.

„Aktivnosti u vezi sa procesom evroatlantskih integracija u BiH, kao i usklađivanje društveno-političkog sistema BiH sa pravnom tekovinom EU su u centru političkih dešavanja u BiH“, dodao je on.

On je naveo da BiH, kao suverena zemlja, koja pridaje posebnu važnost mirovnim misijama, svoje učešće i posvećenost održanju mira najbolje iskazuje učešćem u mirovnim misijama UN i NATO-a.

Komšić je rekao, između ostalog, da BiH mora da obezbedi ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je ravnopravnost svih građana BiH u svim aspektima života.

„Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema EU“, dodao je Komšić.

Rekao je i da vlasti BiH ostaju pri opredeljenju da sve osobe osumnjičene za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, moraju biti izvedene pred lice pravde.

Ustvrdio je da BiH jača kapacitete u borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala i borbi protiv proizvodnje i trgovine drogama, kao i trgovine ljudima u okviru migracijskih kretanja, kao i da najoštrije osuđuje nasilni ekstremizam i terorizam u svim oblicima.

„BiH se izričito protivi pružanju bilo kakve podrške nedržavnim akterima i entitetima koji pokušavaju da razviju, pribave, proizvedu, poseduju, transportuju, prenose ili koriste nuklearno, hemijsko ili biološko oružje i sredstva za njihovo prenošenje“, dodao je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.