U trendu

Komšić nezadovoljan, priča ostala na „balkanskim temama“

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić nezadovoljan je rezultatima današnjeg skupa u okviru procesa Brdo-Brioni održanom na Brdu kod Kranja, jer je, kako kaže, umesto teme o približavanju zemalja regiona EU, priča ostala na „balkanskim temama“ i raspravi koja „na momente baš nije bila prijatna“, a tiče se Beograda i Prištine.

U tu raspravu se, prema njegovim rečima, naravno morao da uključi predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Jer, kako će ‘kolo bez Kokana’. Zna se na čijoj strani“, kazao je Komšić za portal Radiosarajeva.

Komentarišući da je to celu raspravu odvelo u pogrešnom pravcu, Komšić je rekao da je „najviše vremena otišlo na stavove i politička viđenja Dodika i predsednice Kosova (Vjose Osmani)“.

Ocenio je da je, prema njegovom mišljenju, to šteta jer, kako je naveo, „svi znamo šta mislimo o pojedinim pitanjima.

„Isturanje tih pitanja na sto kao što se to sada desilo je celu priču skrenulo u drugom pravcu. Umesto da pred Brisel preko Slovenije, koja preuzima predsedavanje EU, izađemo na način da makar sve zemlje regije imaju jedinstven stav da celu regiju treba povući napred ka EU, mi smo se vratili na neki način u tu balkansku priču, da ne kažem u balkansku krčmu, i bavili se temama zbog kojih Brdo-Brioni zapravo nisu ni pravljeni“, naveo je Komšić.

Ipak su se, dodao je, saglasili oko teksta deklaracije.

„Ostalo je još da se Kosovo izjasni koje je imalo određena neslaganja, a za koja oni misle da su im važna. Na primer, Kosovo je tražilo da kada je reč o tekstu deklaracije da se ne govori o viznoj liberalizaciji za Prištinu, već da se govori o Kosovu. Naravno, Srbija na to nije pristala“, rekao je Komšić.

Uz konstataciju da je „taj sastanak tako danas završen“, Komšić je rekao da se nada da, bez obzira na takav završetak, neće imati negativne posledice u Briselu kada je reč o pretenzijama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.