U trendu

Komšić se odazvati pozivu na saslušanje oko afere ikona

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danaS da će se odazvati pozivu na saslusanje koje je Tužilaštvo BiH najavilo da će u vezi sa navodnom „aferom Ikona“, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove nedavne posete Republici Srpskoj i Sarajevu.

Tužilaštvo je najavilo da će u vezi sa ovim slučajem saslušati svu trojicu članova Predsedništva BiH, ali i druge koji su učestvovali u orgaizaciji posete Lavrova.

S druge strane, bošnjački član Šefik Džaferović kaže da ne vidi svrhu da Komšića i njega saslušava Tužilaštvo, ali će se ipak odazvati pozivu.

„Predsedništvo Bosne i Hercegovine kao institucija, ni ja kao član Predsedništva, nemamo nikakve veze sa dodelom sporne ikone ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. O tome nije raspravljano u Predsedništvu, niti je donesena bilo kakva odluka. Dakle, nisam na bilo koji način bio uključen ili upoznat s tim kakav će poklon Dodik predati Lavrovu“, naveo je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

On kaže da podržava nastojanje da se utvrde sve činjenice u vezi sa spornom ikonom i njenim poreklom.

„Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsedništva BiH pozivaju u Tužilaštvo i na taj način bespotrebno uvlače u celi slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje kao građanin Bosne i Hercegovine imam po zakonu, odazvat ću se pozivu Tužilaštva“, poručio je Džaferović.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet o ovom slučaju na osovu informacije ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

Turkovićeva je informaciju Tužilaštvu uputila na osnovu note dobijene od ukrainske Ambasade u Sarajevu, koja, međutim, nije priložena uz podnesak.

Ikona je vraćena iz Moskve i nalazi se u sefu Dodikovog kabineta u Predednistvu BiH.

Dodik je juče juče optužio federalne medije da su izmislili tzv. „aferu Ikona“ da bi, kako je rekao, prikrili diplomatski skandal koji su napravili Džaferović i Komšić bokotujući susret sa Lavrovim.

On je novinarima rekao i da Ukrajina nije zvanično tražia razjašnjenje ovog slučaja, kao i da je u pitanju porodična ikona, koja će biti vraćena vlasnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.