U trendu

Komšić: Stavovi Šmita nisu zvanični stav Nemačke

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja EU u BiH, a nakon toga je izjavio da je jedno od pitanja bilo i nedavna izjava Kristijana Šmitas, za koje je, kako je naveo, kancelarka Angelal Merkel da to nisu zvanični stavovi Nemačke.

Komšić je novinarima rekao da je „loše da je Šmit zauzeo stranu, jer čim vi to uradite, u problemu ste“.

Onda će, dodao je, sve što visoki predstavnik dalje bude radio izazivati sumnju.

Protekle sedmice, naime, u Nemačkoj je održan simpozijum, kojim je predsedavao Šmit, a koji je u svom izlaganju osporio Komšićev izborni legitimitet u Predsedništvo BiH, gde predstavlja Hrvate, rekavši da su ga većinom birali Bošnjaci.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, osim te na skupu je bilo i drugih izjava koje bi se, kako kažu, mogle oceniti skandaloznim.

Predsednik Bundestaga Volfgang Šojble rekao je da bi, u slučaju raspada BiH kao „fragilne državne tvorevine“, „ostalo muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira“.

Posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU, Komšić kaže da su se na tom skupu čule „stašne izjave o Sarajevu i jednom narodu“.

„Nikad Sarajevo nije bilo mesto koje je pripadalo samo jednom narodu, uvek je bilo mesta za svakoga. Danas pričamo o tome jer ima ljudi koji izadu i lupe glupost“, rekao je Komšić, preneo je Klix.

Tvrdi da nemačka vlada nije promennila svoju politiku ni za milimetar, a da Šmita treba pitati za njegove izjave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.