U trendu

Komšićeva pisma „izgubljena u prevodu“?

SARAJEVO – Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, zbog dodele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, uputio pisma u Švedsku došlo je do nesporazuma i trzavica na relaciji Predsedništvo BiH – Ministarstvo spoljnih poslova BiH i to zbog prevoda pisma na engleski jezik.

Kako su za Klix.ba rekli iz Komšićevog kabineta, prevod pisama sa maternjeg na engleski jezik trebalo je da urade službe Ministarstva spoljnih poslova, po ustaljenoj praksi, ali do toga navodno nije došlo.

„Takva je procedura. Po saznanju da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH postupilo na drugačiji način, mi smo odlučili učiniti iznimku te pisma poslati i na engleskom jeziku. Osim toga, potpuno je netačno da su pisma vraćena“, rečeno je iz kabineta Komšića.

S druge strane, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za Klix.ba da nadležne službe rade na prevodenju pisma, da on neće dozvoliti ikakvo kršenje pravila i zakona, kao i da će se sva pisma tretirati jednako.

On je naveo da je u toku prevođenje te da će pismo na engleskom vrlo brzo biti na pravoj adresi.

Navodeći da je imao iskustvo s holandskom ambasadom koja je prema njegovoj pošti postupila neprofesionalno i nediplomatski, Crnadak je poručio da dok je on ministar niko se neće moći da se igra s diplomatskim pismima.

Prokomentarisao je i izjavu iz Komšicevog kabineta da oni sami prevode pisma, te dodao da, koliko mu je poznato, prevod u mSP je pri kraju, a, kako kaže, najvažnije je da će ono stići na prvui adresu i „tu nema razlike među članovima Predsedništva BiH za mene“.

„Svi moraju biti tretirani identično. Naše nije da sudimo o sadržaju i svako pismo će biti jednako tretirano“, kazao je Crnadak.

Pisma, koje je Komšić uputio predsedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu i kralju Švedske Karlu XVI Gustavu, vraćena su u Sarajevo zbog toga što nisu bila na engleskom jeziku, objavila je prethodno Sprskainfo, pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.