U trendu

Konstituisan novi saziv mađarskog parlamenta

BUDIMPEŠTA – U Mađarskoj je danas konstituisan novi saziv parlamenta u kojem većinu mesta imaju Fides premijera Viktora Orbana i Demohrišćanska stranka.

Mađarski poslanici položili su zakletvu, a konstitutivnu sednicu parlamenta otvorio je predsednik Mađarske Janoš Ader.

Poslanici opozicione Demokratske koalicije (DK) i partije Momentum napustili su sednicu odmah nakon ceremonije polaganja zakletve.

Mate Kočis, predsednik poslaničke grupe vladajućeg Fidesa, reagujući na postupak poslanika DK i Momentuma, naveo je na Fejsbuku da je rad poslanika regulisan mađarskim ustavom i parlamentarnim zakonom i da je poslanik koji ne poštuje zakon i brine samo o tome da primi platu nedostojan svog poslaničkog mesta, prenosi MTI.

Partija Momentum se uoči sednice oglasila na Fejsbuku porukom da su njeni poslanici položili „alternativnu zakletvu“ i da će služiti „čitavom društvu, a ne maloj privilegovanoj eliti“.

Vladajuća koalicija koju čine Fides i Demohrišćanska stranka ima 135 od 199 mesta u parlamentu, Demokratska koalicija 15, dok Jobik, Momentum i socijalisti imaju po 10 mesta.

Radikalna stranka Mi Hazank, koja je prvi put prešla parlamentarni cenzus 2022. godine, osvojila je šest mandata, kao i Parbesed.

Zelena stranka LMP ima pet mesta, nemačka manjina ima jedno mesto, a očekuje se da će jedno mesto pripasti i nezavisnom poslaniku, navodi mađarska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar