U trendu

Kontra Šareca „pobunjenicima“ u EU: Solo akcije nisu naš stil

LJUBLJANA – Novoizabrani premijer Slovenije Marjan Šarec kreće danas na svoj prvi samit Evropske unije, uoči kojeg je uputio poruku Briselu da se vlada u Ljubljani ne slaže sa delovanjem centralnoevropskih zemalja koje čine Višegradsku grupu (Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka) i suprotstavljaju se politici prema migrantima koju zastupa EU.

U intervjuu koji je u petak dao TV Sloveniji Šarec je poručio da je Slovenija uvek bila konstruktivna članica EU.

„Solo akcije Višegradske grupe nisu naš stil… Naša spoljna politika mora da bude koordinisana i stabilna“, rekao je Šarec.

STA podseća da će ovo biti prvi samit EU nakon odluke Evropskog parlamenta da pokrene proceduru nametanja sankcija Mađarskoj zbog politike koju vodi njen premijer Viktor Orban.

Pre početka neformalnog sastanka lidera EU u austrijskom gradu Salcburgu biće održan sastanak lidera nacionalnih stranaka koje čine Evropsku narodnu partiju (EPP), a STA navodi da bi moglo da se raspravlja o petncijalnom isključivanju Orbanove stranke Fides iz EPP.

Navodi da će se slovenački premijer Šarec na marginama samita u Salcburgu, čiji će fokus biti na migracijama i Bregzitu, sastati sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom.

Navodi se da će domaćin samita austrijski kancelar Sebastijan Kurc prvo ugostiti lidere na radnoj večeri posvećenoj migrantskim pitanjima, a u toku večeri britanska premijerka Tereza Mej će izneti sopstveno viđenje napretka u pregovorima oko Bregzita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.