U trendu

Kovačević: Ostvaren cilj izbora, Nikšić dobija novu vlast

NIKŠIĆ – Lokalni izbori u Nikšiću potvrdili su strateško opredelenje građana da DPS Mila Đukanovića više ne bude na vlasti u tom gradu i da treba da ga vode novi ljudi, izjavio je danas nosilac liste koalicije „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević.

On je izrazio nadu da će izborni rezultat biti podsticaj za vladu Zdravka Krivokapića da se krene u brže i efikasnije reforme.

Prema preliminarnim rezultatima na izborima u Nikšiću DPS je osvojio 18 od 41 odborničkog mandata, a dve drugoplasirane koalicije „Za budućnost Nikšića“ okupljena oko DF i lista „Mir je naša nacija“ Demokrata Alekse Bečića imaju većinu za formiranje vlasti u Nikšiću.

Lista „Za budućnost Nikšića“ okupljena oko Demokratskog fronta osvojila je 11 odborničkih mandata, a Kovačević kaže da je zadovoljan rezultatom i da je ostvaren njihov cilj, a to je da na lokalnim izborima potvrde rezultat sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, kada je DPS posle 30 godina smenjena sa vlasti na državnom nivou.

„Nikšić se strateški opredelio da DPS pošaljemo u prošlost. Međutim, reforme nakon 30. avgusta nisu išle brzinom kojom smo želeli, pa su Tužilaštvo i deo policije ostali u rukama DPS što su bili mehanizmi dovoljni da sačuvaju snagu koju su imali u avgustu“, rekao je Kovačević za K1 televiziju.

On je rekao i da je kompletna opozicija sačuvala snagu i da se pokazalo da je koalicija „Za budućnost Nikšića“ jezgro opozicije u Nikšiću.

„Ponovo smo osvojili 51 odsto zajedno sa kolacijom Demokrata, a sa ostalima imamo još više od DPS, tako da je to dovoljan razlog za zadovoljstvo“, kazao je Kovačević.

Kaže i da će Nikšić imati novog predsednika opštine i novu lokalnu samoupravu, a DPS više neće odlučivati u rodnom gradu Mila Đukanovića.

Kovačević je izrazio nadu da će rezultat na lokalnim izborima u Nikšiću biti podsticaj i za vladu Zdravka Krivokapića i za ostale institucije vlasti da se krene u brže i efikasnije reforme u narednom periodu.

„Ne smemo da dozvolimo da uz činjenicu da smo na vlasti na državnom nivou, sada i u Nikšiću, DPS koristi iste poluge moći kao i ranije. Sa tim mora da se završi u narednom periodu. Najvažnije je da smo pobedili, ovo je pobeda građana Nikšciha i na tome im čestitam“, poručio je Kovačević.

Upitan da li će biti novi predsednik opštine Nikšić, kao što je u izbornoj noći najavio lider DF Andrija Mandić, Kovačević je rekao da su se nakon izbornog rezultata stekli uslovi da on vodi grad.

„Imamo primer u drugim opštinama, u Kotoru je druga koalicija imala odbornika više od naše, pa su dobili predsednika opštine. Slično je u Budvi, Beranama, Herceg-Novom, mislimo da nema razloga da se ne nastavi sa tom praksom“, naveo je Kovačević.

On dodaje da koalicija „Za budućnost Nikšića“ može da formira vlast u Nikšiću sa koalicijom „Mir je naša nacija“ , ali najavljuje da će pozovati i koaliciju „Crno na belo“ s kojom su partneri i na državnom nivou.

„Želimo da lokalna flast koju budemo formirali bude snažna i odraz volje građana koji su želeli promene u Nikšiću“, kazao je Kovačević.

Komentarišući rezultat DPS-a, Kovačević je rekao da je ta stranka osvojila 200 glasova manje u odnosu na parlamentarne izbore prošle godine, ali da je uspela da zadrži biračko jezgro što, smatra, nije dobra vest.

Dodaje da se to dogodilo jr su reforme išle sporo, te da tužilački zakoni nisu doneti 18. februara, a da je policija u Nikšiću tokom kampanje bila u rukama DPS i radila za njih, kao i da su poluge moći i na izborni dan bile u njihovim rukama.

„Kada sve to uzmemo u obzir ovo je veličanstven pobeda građana Nikšića, koji su potvrdili svoje strateško opredeljenje da se DPS u tom gradu više ne pita i da neki novi ljudi treba da vode grad“, zaključio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.