U trendu

Kovačevski i Petkov položili cveće na spomenike Ćirilu i Metodiju i Klimentu i Naumu

Novi premijeri Severne Makedonije i Bugarske, Dimitar Kovačevski i Kiril Petkov, danas su u Skoplju zajedno položili cveće na spomenike prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju i svecima Klimentu i Naumu, koje gradjani obe susedne zemlje smatraju svojima.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da su Kovačevski i Petkov „zajednički odali počast sveslovenskim prosvetiteljima, svetoj braći Ćirilu i Metodiju, i svetom Klimentu i svetom Naumu, kao još jednu potvrdu važnosti saradnje dve države i jačanja medjusobnog poverenja, koje se gradi zajedničkim radom u ime napretka naroda dve zemlje“.

Premijeri su zatim prešli preko Kamenog mosta, u centru Skoplja, i posetili kancelariju bugarske novinske agencije BTA, čime su označili početak njenog rada u Severnoj Makedoniji.

Za vreme održavanja zajedničke sednice vlada dve zemlje, 25. januara u Sofiji, biće otvorena i kancelarija državne novinske agencije Severne Makedonije MIA u Bugarskoj, u Makedonskom kulturno-informativnom centru, navodi se.

Kovačevski i Petkov, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Skoplju, dogovorili su ranije danas, na njihovom prvom sastanku, da Bugarska prihvati upotrebu kratkog imena Severna Makedonija. Time su, prema rečima Kovačevskog, ukonili jedno sporno pitanje sa pregovračkog stola.

To znači da Bugarska više neće kočiti upotrebu kratkog imena Severna Makedonija ni u jednom medjunarodnom ili bilateralnom procesu, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u Skoplju, na kojoj je Petkova nazvao „dragi prijatelj Kiril“.

Sofija od decembra 2020. blokira početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom.

To, kako su ranije naveli u Sofiji, uključuje prestanak govora mržnje prema Bugarskoj, izvrtanje istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde i diskriminacije gradjana koji se izjašnjavaju kao Bugari.

Sofija je tražila i da se u medjunarodnim i dokumentima EU uvek koristi dugo ime susedne države, Republika Severna Makedonija, i da Skoplje formalno potvdri da nema aspiracije prema Bugarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar