U trendu

Kovačevski: Otvoreni Balkan daje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je danas u veroni, u Italiji, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, da je Otvoreni Balkan inicijativa koja „daje rezultate“.

On je zahvalio „prijateljima Vučicu i Rami što su zajedno na jednom od najvećeh i najvažnijeg sajma vina“ i što mogu zajedno da „podele vinsku viziju Otvorenog Balkana“.

Na Međunarodnom sajmu vina VINITALY 2023 u Veroni je zajednički štand na kom vina izlažu proizvođači iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Povodom učešća na sajmu vina, Kovačevski je rekao da je ono „dokaz da Otvoreni Balkan daje rezultate za ljude i za poslove da nije politička inicijativa već ekonomska inicijativa“.

Premijer Severne Makedonije je naveo da povećanje izvoza i uvoza između zemalja „Otvorenog Balkana“ dokazuje da barijere koje su nekad postojale zaustavljaju trgovinu.

„Granice nas sprečavaju da komuniciramo jedni sa drugima“, rekao je Kovačevski, koji je govorio i o planovima za saradnju na filmskim projektima ili organizovanju sportskih igara u okviru inicijative.

Pozivajući druge zemlje da se pridruže „Otvorenom Balkanu“, Kovačevski je rekao da je inicijativa „autentična i bazirana na dobroj volji i dobrosusedskim odnosima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.