Kraus: Bojkot zbog izostanka reakcije na ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus izjavio je da je odluka predstavnika Jevreja u Hrvatskoj o bojkotu današnjeg službenog programa obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta doneta pošto vlada nije uklonila spomen-ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.
„To je trebalo hitno rešiti bilo vladinom uredbom ili zakonom, ali ništa se nije dogodilo“, rekao je Kraus za agenciju Asošijetid pres.

On je rekao da je izostala reakcija i na to što je iz Tehničke škole u Šibeniku povučena izložba posvećena Ani Frank u koju su bili uključeni i delovi o ustaškim zločinima. Izložba je povučena jer je direktoru škole Josipu Bamariću zasmetao prikaz ustaša i partizana, odnosno što su partizani prikazani „kao cveće“, a ustaše portretirane kao zločinci koji su klali Jevreje i Srbe.

Koordinacija koja okuplja desetak jevrejskih opština aktivnih u Hrvatskoj objavila je u utorak da će bojktovati tradicionalni skup vlasti povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primerene reakcije na veličanje ustaštva.

Oni su prošle godine, zajedno sa Srpskim narodnim većem i Savezom antifašističkih boraca i antifašista, bojktovali i zvaničnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jesenovac zbog „relativizacije i revitalizacije ustaštva“.

Predstavnici vlasti položili su danas, povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, vence kod skulpture Mojsije na zagrebačkom groblju Mirogoj, a  predsednik Sabora Božo Petrov rekao je na početku sednice Sabora, koja je počela minutom ćutanja za žrtve holokausta, da se ne sme dozvoliti da se ikada išta slično ponovi.

Opoziciona Socijaldemokratske partija kritikovala je Vladu zbog ploče s uklesanim ustaškim pozdravom u Jasenovcu uz ocenu da Vlada i premijer Andrej Plenković nisu verodostojni kada je reč o obeležavanju Medjunarodnog dana sećanja.

„U 2017. u Jasenovcu stoji ploča sa simbolima i rečima kojima su pečaćene naredbe za ubijanje hiljada nevinih, a slična se ploča nalazi i u Kutini“, rekao je poslanik te stranke u Saboru Bojan Glavašević.

Premijer Plenković izjavio je da se ne oseća licemerno zbog svog nedavnog boravka u memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu, dok se ploča s uklesanim ustaškim pozdravom nalazi u Jasenovcu.

On je za Hrvatsku radioteleviziju rekao da ta ploča ne veliča neke ličnosti iz Drugog svetskog rata, već da je reč o ploči „postavljenoj braniteljima-dobrovoljcima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićevog projekta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.