U trendu

Kristijan Šmit iz Mostara doputovao u Sarajevo

SARAJEVO – Nemački političar Kristijan Šmit, koji sutra zvanično preuzima dužnost visokog predstavnika, večeras je stigao u Sarajevo.

Šmit je u petak posle podne stigao u BiH, pa sa porodicom napravio hercegovačku turu, posetivši manastir Tvrdoš kod Trebinja, Blagajsku tekiju i Mostar, gde je i prespavao, a danas je posetio i mostarske franjevce, javlja Klix.ba.

On se danas u poslepodnevnim satima se iz Mostara uputio ka glavnom gradu BiH gde će biti i sedište njegove kancelarije u narednom periodu, navodi sarajevski portal.

Šmit je u prvoj izjavi izrazio divljenje prema bogatom kulturnom nasleđu Bosne i Hercegovine.

Istakao je da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost celog društva, kao i uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina može vratiti na put napretka i zaustaviti značajan odliv mlađe populacije.

Naslednik Valentina Inzka je, kako navodi Klix.ba, poručio da u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata i da će njegove poruke biti jasne te da je spreman na kvalitetan rad i saradnju sa svima.

U narednim danima se očekuju sastanci sa domaćim zvaničnicima, prvenstveno članovima Predsedništva BiH, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

Primopredaja dužnosti između Šmita i Valentina Incka biće održana u ponedeljak u Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.