U trendu

Kristijan Šmit: Nema menjanja granica ni novih država na Balkanu

Novoimenovani visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit odbacio je danas u Dubrovniku mogućnost menjanja granica te zemlje i stvaranja novih država na Balkanu.

Šmit je na 14. Dubrovnik forumu rekao da unutrašnji problem koji postoji u BiH nije izmedju većine i manjine, nego problem izmedju tri konstitutivna naroda i ostalih, prenosi turska agencija Anadolija.

„Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi neki njegovi delovi mogli da budu sročeni drugačije, ali danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo“, kazao je Šmit.

On je naveo da je za ozbiljniji napredak Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje medju državama regiona.

Šmit, koji će 1. avgusta naslediti Valentina Incka na mestu visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, rekao je da je sada vreme da članstvo te zemlje u EU bude vraćeno u politički fokus kako bi u narednim godinama bilo rezultata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.