U trendu

Krivokapić: Izjava Djukanovića potpuno ogolila inspiratora tenzija u Crnoj Gori

Crnogorski premijer Zdravko Kriovkapić rekao je danas da je izjava predsednika države Mila Djukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.

Reagujući na današnji apel Djukanovića da se ne insistira na ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da taj čin bude obavljen u nekom drugom hramu, Krivokapić je kazao da je „apsolutno pravo“ Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu Mitropolije na Cetinju, prenose podgoričke Vijesti.

„Gde će toga dana biti predsednik Djukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje“, naveo je Krivokapić.

Dodao je da će država obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo da obavi ustoličenje na Cetinju.

Krivokapić je rekao i da Djukanović, kao predsednik države, „mora već jednom da nauči da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju“.

Dodao je da je Djukanović, dok je njegova partija bila na vlasti, „do beskraja proganjao“ Srpsku pravoslavnu crkvu, „koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan“.

Ustoličenje mitropolita Joanikija zakazano je za 5. septembar na Cetinju, čemu se protive brojni gradjani Crne Gore i opozicione stranke. Protivnici ustoličenja u Cetinjskom manastiru navode da bi to bio „okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“.

Djukanović je ranije danas rekao i da je ustoličenju Joanikija na Cetinju dat neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da taj čin bude održan van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

„I danas sam na Cetinju da doprinesem onome što nam je medjunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju“, kazao je Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.