U trendu

Krivokapić: Poslednji protesti sprega politike i kriminala

PODGORICA – Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da zna ko su organizatori nedavnih protesta, koji, kako ističe, u demokratskom društvu nisu sporni, ali je pitanje povod, tajming njihovog održavanja, kao i ko ih finansira, a u ovom slučaju, ističe, bila je to “sprega kriminala i politike.

“Jasno sam rekao da imam informacije ko je jedan od glavnih organizatora nedavnih protesta kao i da kada je reč o njihovom finansiranju imamo direktnu spregu organizovanog kriminala i politike. Svakome ko želi to da vidi je vrlo jasno kao i trenutak kada je taj protest počeo“, kaže crnogorski premijer u intervjuu za RTS.

Petodnevni protesti u Crnoj Gori počeli su na dan kada je vlada trebalo da predloži izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o prebivalištu.

Povod za tu izmenu je, ističe, diskriminacija jednog broja građana kojima je uskraćeno crnogorsko državljanstvo, a obaveza vlade je da sve diskriminatorske zakone dovede u sklad s pravom, što je slučaj i sa Zakonom o državljanstvu.

Kaže da je Crna Gora u toj meri zemlja nepravde, a jedna od namera vlada je, ističe, da građani koji u toj državi žive budu prepoznati kao državljani Crne Gore.

Prema njegovim saznanjima, crnogorsko državljanstvo trebalo bi da dobije oko 9.500 ljudi koji žive i rade u Crnoj Gori, koji su osnovali porodice i imaju decu kao i oko 10.000 raseljenih koje je Crna Gora prihvatila i koji prema važećim zakonima u ovoj godini treba da dobiju državljanstvo.

Govoreći o aktuelnom trenutku. Krivokapić kaže da, iako mnogi priželjkuju destabilizaciju Crne Gore, to se neće dogoditi, a umesto „crnogorskog proleća“ dogodiće se “crnogorsko leto”, kada će prvi put posle 2019. godine turisti moći da dođu u većem broju i uživaju u crnogorskom gostoprimstvu.

“A protesti samo šalju pogresnu sliku u trenutku kada pripremamo predstojeću turističku sezonu“, rekao je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.