U trendu

Lajčakov portparol:Ima nekoliko ponuda, još ne komentariše

BRATISLAVA – Odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, za kojeg su mediji spekulisali da će biti izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine, dobio je nekoliko ponuda za budući angažman, koje za sada ne želi da komentariše, rekao je Tanjugu Lajčakov portparol Juraj Tomaga.

„Ministar je dobio nekoliko ponuda za nastavak svoje karijere. Još nećemo komentarisati individualne ponude“, rekao je Tomaga.

Mediji su prošle nedelje spekulisali da će Lajčak biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, da bi se juče pojavila informacija da je iz Brisela nagovešteno da će Lajčak biti imenovan za novog specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu.

Lajčak je juče novinarima tokom jedne konferencije rekao da će konačnu odluku o svom budućem angažmanu doneti u naredne dve nedelje, nakon opštih izbora u Slovačkoj, te da razmatra nekoliko ponuda, od kojih se jedna odnosi na Zapadni Balkan.

„Pokazalo se da ću celog života biti predan Balkanu. Trenutno, međutim, razmatram nekoliko ponuda, a jedna od njih je iz ovog regiona“, rekao je Lajčak, prenela je slovačka agencija TASR.

On je naveo i da ne vidi sebe u domaćoj politici, da želi da se vrati svom izvornom zanatu i da nikada nije prestao da se oseća kao diplomata.

Prethodne nedelje, kada se pojavila vest da bi Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju, ali da svakako ne isključuje tu mogućnost.

Mesto specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu upražnjeno je od maja 2019. godine, kada ga je iz zdravstvenih razloga napustio bivši nemački predsednik Horst Keler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.