U trendu

Latinka Perović i Haris Silajdžić dobitnici nagrade Fondacije Muradif Ćato

Istoričarka i političarka iz Beograda Latinka Perović i intelektualac i političar iz BiH Haris Silajdžić dobitnici su ovogodišnje nagrade fondacije „Muradif Ćato“ koja se dodeljuje istaknutim ličnostima za doprinos opstanku, razvoju, društvenom unapredjenju BiH i radu fondacije, prenela je agencija Anadolija.

„Latinka Perović je slobodnomisleća intelektualka, ugledna istoričarka i beskompromisni borac za istinu. U svojim tekstovima naglašava da Srbija ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zločine počinjene u ratovima nastalim raspadom bivše Jugoslavije, kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije. Žestoko se usprotivila agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Latinka Perović je dokazani prijatelj naše zemlje“, kazao je predsednik „Merhameta“ Kenan Vrbanjac.

Za Harisa Silajdžića je rekao da je sigurno jedan od najznačajnijih intelektualaca i političara koji je obavljao najznačajnije funkcije u BiH.

„U najtežim vremenima, svojim političkim delovanjem bio je na braniku BiH i neposredno učestvovao u kreiranju njene budućnosti i zauvek zauzeo jedno od ključnih mjesta u novijoj istoriji BiH“, kazao je Vrbanjac.

U obraćanju putem video poruke Perović je istakla da je posebno srećna jer nagrada dolazi iz BiH od humanitarne organizacije koja ima vrlo važnu misiju koja traje decenijama.

„Mislim da je nju održala njena ideja, njena misija da pomaže ljudima, slabima, ugroženima bolešću, gladju, ratom, raznim vrstama nasilja i to bez obzira na njihove etničke odrednice, na verske odrednice. Sigurna sam da je sa takvim organizacijama koje imaju takvu plemenitu misiju, svet bolji i humaniji, ono što mu danas u trci za profitom, za brzim, lagodnim, površnim životom nedostaje. Vrlo sam zadovoljna što sam u krugu nagradjenih. Činila sam u životu ono što sam mogla, trudila sam se da služim opštem dobru u svojoj zemlji i svuda gde god sam to mogla“, rekla je Latinka Perović.

Ona je dodala da joj je zadovoljstvo što ove godine deli Merhametovo priznanje sa „poznatim bošnjačkim intelektualcem i političarem Harisom Silajdžićem“.

Silajdžić je takodje rekao da mu je velika  čast da ovu nagradu primi zajedno sa Latinkom Perović.

„Ona je simbol hrabrosti iz Srbije kakva će biti jednog dana, nadam se. Kada će Srbija to biti? Onog trenutka kad izvor svakog zla na ovim prostorima i protagonisti Načertanija shvate da više nema nikakve nade da mogu ostvariti bila šta u Bosni i Hercegovini, i na Balkanu, ali uglavnom u BiH. Tada će doći do katarze, ne pre toga“, rekao je.

Po njegovim rečima, taj momenat će doći kada BiH postane članica NATO. „Zato smatram da našem članstvu u NATO treba dati najviši mogući prioritet“, kazao je Silajdžić.

Muradif Ćato, dobrotvor po kome je nagrada dobila ime, istakao je da mu je veoma drago da su ove godine nagradu dobili Haris Silajdžić i Latinka Perović koji, kako je rekao, kao da su kao brat i sestra.

„On se borio za čast i poštenje, za odbranu časti bošnjačkog naroda, a Latinka Perović je svojim radom spašavala čast srpskog naroda. Mislim da kada se bude pisala poštena istorija BiH od juče, danas i sutra ime Harisa Silajdžića ne može biti zaobidjeno, a kada se bude pisala istorija srpskog naroda neće se moći zaobići ime Latinke Perović“, rekao je Ćato.

Prvu nagradu ove fondacije dobio je prvi predsednik države BiH Alija Izetbegović, a do danas priznanje je dodeljeno književnicima, umetnicima, sportistima i drugim istaknutim ličnostima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.