Laž i provokacija: Žele da potkopaju odnose Rusije i Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je večeras da je cilj tekstova u hrvatskim medijima o navodnom ruskom snabdevanju Zagreba oružjem tokom embarga u periodu od 1991. do 1995, uključujući raketne sisteme protivvazdušne odbrane S-300, da se potkopaju odnosi Moskve sa balkanskim zemljama, prenosi TAS S.

„Cilj propagande izgrađene na opakim spekulacijama oko gore pomenih lažnih vesti je prilično očigledan – zadatak je da se našteti saradnji Rusije sa prijateljskim zemljama na Balkanu, pre svega sa Srbijom“, piše u saopštenju ovog ministarstva, povodom pisanja hrvatskog „Večernjeg lista“.

Ministarstvo je navelo da je Rusija bila posvećena embargu na snabdevanje oružjem zaraćenih strana u Jugoslaviji, nametnutom u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

„Nije tajna da su u tom vremenskom periodu zemlje centralne i istočne Evrope, kao i bivše sovjetske republike, imale velike količine sovjetskog oružja, municije i vojne opreme. Prema našim saznanjima, Hrvati koji su na nepošten način stekli novac iskoristili su ovo kako bi snabdeli Zagreb. Naravno da Ruska Federacija nikada nije imala nikakve veze s ovim“, dodaje se u saopštenju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije „laž i provokacija“.

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda.

„Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN“, rekao je Čepurin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.