U trendu

Leposavić najavio amnestiju za Mandića i Kneževića

PODGORICA – Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić najavio je mogućnost donošenja zakona o amnestiji ukoliko Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za navodni „pokušaj terorizma“ liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Leposavić je to rekao gostujući na A1 tv. kada je za suđenje, u delu optužice protiv Mandića i Kneževića, rekao da je „pravi skandal“, jer su ključni ljudi Tužilaštva nekoliko puta menjali iskaze.

„Pošto je to slučaj koji traje, po svim kriterijumima i merilima struke i ono što je moja pozicija kao ministra pravde – ne bih smeo da komentarišem slučaj. Međutim, nemamo taj luksuz da ne komentarišemo“, rekao je Leposavić i dodao da misli da je od samog početka, barem u onom delu u kojem su optuženi politički lideri u zemlji, taj postupak pravni skandal.

Nabrajajući razloge, Leposavić je rekao da tako misli počev od pojavljivanja lica koje nije dostojno da bude svedok ili ne da bude jedini svedok s obzirom na mnoge okolnosti života i rada.

„Imamo situaciju da svedoci menjaju iskaze pa se govori u jednom momentu i o tajnim dokazima. Ali, hajde da vidimo kakva će biti presuda“ rekao je ministar.

Podsetio je da u slučaju presude postoji mogućnost institucionalnog odgovora: skupštinska većina može da razmišlja o usvajanju zakona o amnestiji, prenela je podgorička Pobjeda.

Ministar pravde je kazao da su prije svega „mislili da u skupštinsku raspravu stave zakon o amnestiji kada su u pitanju građani koji su kažnjavani zbog javnih okupljanja, što je u suštini borba za osnovna ljudska prava“.

Dodaje da su u tranzicionim državama moguće amnestije i za druge slučajeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.