U trendu

Linta: Nismo prijatelji dok se Hrvatska ne suoči sa proslošću

Hrvatska i Srbija neće biti prijateljske zemlje sve dok se Hrvatska ne suoči sa svojom zločinačkom prošlošću to jest, dok ne osudi genocid nad Srbima u NDH i proustašku Tuđmanovu politiku, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Ukazujući na „sasvim očekivano“ uzvikivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ tokom šetnje u Vukovaru, uz prisustvo hrvatskog državnog vrha, Linta je ocenio da, „kako stvari sada stoje, mnogo će vode proteći Dunavom dok se to desi“.

On je u pisanoj izjavi naveo taj incident samo potvrđuje da je ustaštvo temelj hrvatske države.

„Hrvatske paravojne formacije 1990 i 1991. godine a kasnije pripadnici Hrvatske vojske su tokom rata masovno koristili ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i time pokazali da su nastavljači ustaške politike oličene u zloglasnoj NDH. Zato ne čudi činjenica da za hrvatski državni vrh zločinački pozdrav “Za dom spremni“ ima i etičku i civilizacijsku dimenziju, što znači da je njegova upotreba opravdana u javnosti, jer to želi većina Hrvata“, istakao je Linta.

U tom smislu, dodao je, ne čudi ni činjenica da se hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pojavila u šetnji Vukovarom u čizmama hrvatskih paravojnih formacija iz 1991.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar