U trendu

Logar: Slovenija dobro pripremljena za predsedavanje EU

BRDO KOD KRANJA – Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar je izjavio danas da se Slovenija dobro pripremila za predsedavanje Savetom Evropske unije koje započinje 1. jula.

„Predstojeći meseci biće veoma zahtevni za sve nas. Zbog toga danas i sutra nećemo toliko raspravljati o samom predsedavanju, već uglavnom o tome kako da materijalizujemo svoje stavove i svoje obaveze iz spoljnopolitičke strategije i našeg programa predsedavanja“, izjavio je Logar na zatvorenom savetovanju slovenačkih diplomata koje se održava na Brdu kod Kranja, a prenosi slovenačka agencija STA.

Napominje da će najvažnije teme razgovora biti Konferencija o budućnosti EU i o napretku zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU, a posebno početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

„Pred nama je mnogo zahtevnih dosijea i moraćemo naporno da radimo“, rekao je Logar diplomatama.

Analizirajući odnose sa susednim zemljama, Logar je naglasio da je od septembra prošle godine, kada su održane poslednje konsultacije ovog tipa, u prvom planu bila poslovna saradnja i razvoj infrastrukturnih odnosa, koji bi, kako smatra, mogli pomoći u prevazilaženju nekih otvorenih pitanja.

Slovenački predsednik Borut Pahor će se kasnije danas obratiti diplomatama, a za sutra je najavljeno obraćanje premijera Janeza Janše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.