U trendu

Mađarska partner Sajma privrede u Mostaru

MOSTAR – Ovogodišnji 23. Međunarodni sajam privrede – Mostar 2020.,koji će biti održan u partnrstvu sa Mađarskom, okupiće blizu 800 izlagača iz 28 zemalja sveta, a očekuje se da će privući gotovo 50.000 posetilaca.

Direktorka Mostarskog sajma, Dalfina Bošnjak, na konferenciji za medije je kazala da je zadovoljna odzivom izlagača i da su kapaciteti Sajma već odavno popunjeni.

„Republika Mađarska je prisutna na našem sajmu od samih njegovih početaka. Mogu slobodno da kažem da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski, a uostalom i mađarski premijer Viktor Orban ističe da Mađarska BiH smatra počasnim susedom. Zbog toga nam je izuzetno drago što je Mađarska ove godine zemlja partner jer će to još više učvrstiti naše poslovne i prijateljske veze“, kazala je Bošnjak, preneo je sarajevski portal Klix.

Naglasila je da će se uz izložbu održati i veliki broj konferencija među kojima je i „Investiranje u Hercegovinu“.

Predsednik Privredne komore Federacije BiH, Marko Šantić, je rekao da je veliki prostor za saradnju ove dve prijateljske zemlje.

„Velik prostor je u turizmu posebno jer oko 700 hiljada Mađara dođe u Hrvatsku, te postoji šansa da se ostvari saradnja i povećanje njihovog broja dolazaka u BiH“, kazao je Šantić.

Ambasador Republike Mađarske u BiH Kristijan Poza je rekao da je čast biti zemlja partner Mostarskog sajma.

„Bilateralni odnosi BiH i Mađarske su odlični i ne postoji ni jedno otvoreno pitanje. Mađarska pruža podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji. Naša bilateralna robna razmena raste. U 2018. godini ostvarili smo 598 miliona što je 6,2 posto više nego godinu dana ranije i prvi put je premašeno 500 miliona evra“, kazao je mađarski ambasador.

Inače, Međunarodni sajam privrede u Mostaru izložba je opšteg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju subjekti iz skoro svih grana privrede među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne delatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni deo Mostarskoga sajma su i njegove dve tradicionalne podsajamske manifestacije – Sajam turizma, na kojem se promovišu autohtona domaća vina i turistička ponuda i Sajam knjige i grafičke industrije.

Mostarski sajam je afirmisan kao najveća i najznačajnija privredna manifestacija u širim razmerima, i kao takav je uvršten u mnoge sajamske godišnje kalendare poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini, u susednim zemljama i celoj široj regiji.

Međunarodni sajam privrede – Mostar 2020. održava se u periodu od 31. marta do 4.aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.