U trendu

Madjarski ministar: Evropa bespomoćna pred migrantima

 Madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je danas rekao u Grčkoj da se, tri godine posle dolaska milion ljudi u Evropu, mora zaustaviti nekontrolisano doseljavanje.

Sijarto je rekao da EU treba da u centrima izvan svojih granica proverava tražioce azila i da ih „efikasnije kontroliše“.

„Sada smo gde smo bili pre tri godine: EU je bespomoćna na jugu i jugoistoku“, ocenio je on na jednom skupu u antičkom Sunionu kod Atine.

Šef madjarske diplomatije je to rekao novinarima tokom regionalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Grčkoj, o energetskoj saradnji i proširenju Unije, i pred regionalni samit iduće nedelje u Bugarskoj.

Grčka je važna tačka ulaska tražilaca azila u EU, i njihov broj raste.

Madjarska, veoma kritična prema imigracijskoj politici EU, izgradila je granične ograde da bi sprečila migrante da udju i odbija obavezne kvote EU za prijem migranata.

„Ne treba da pričamo o tome kako da ohrabrimo migracije, kako da usmeravamo migracije. Treba da pričamo o tome kako da zaustavimo migrantske tokove. Ako se oni nastave, to će biti značajna bezbednosna pretnja za Evropu“, ocenio je Sijarto.

Na današnjem sastanku učestvuju ministri „Višegradske grupe“ – Poljske, Češke, Madjarske i Slovačke, kao i Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Višegradska grupa se snažno protivi evropskoj imigracionoj politici i ne prihvata kritiku da ugrožava vladavinu prava.

Poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič je rekao da, iako se stav evropskih prestonica i „elita“ o Poljskoj poboljšao, zemlje koje trpe slične kritike treba da preduzmu zajedničke odbrambene mere.

„Zemlje regiona, Srednje i Istočne Evrope treba da se drže zajedno. Mi imamo zajedničke interese, ne možemo prihvatiti dvostruke standarde u EU i moramo da branimo naše ciljeve“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.