U trendu

Majkl Marfi i zvanično novi ambasador SAD u BiH

SARAJEVO – Majkl Marfi zvanično je imenovan za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, pošto je Senat potvrdio njegovu nominaciju.

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je Marfija u julu za novog ambasadora u BiH, a nakon što je prošao sva saslušanja mesecima je čekao zeleno svetlo Senata, pošto su brojne potvrde novih ambasadora širom sveta blokirali republikanski senatori Ted Kruz i Marko Rubio.

Marfi je na saslušanju pred Spoljno-političkim odborom Senata istakao šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu, a prvi je pomoć BiH u sticanju statusa kandidata za članstvo u EU, prenosi Klix.

Kao ostale prioritete je naveo rad na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, rad na rastu trgovine sa SAD, suprotstavljanje težnjama Kine i Rusije koje, kako je navedeno, „potkopavaju“ BiH, rad na pomirenju među stanovništvom i na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Marfi je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Marfi trenutno radi kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i ima diplomatski čin ministra savetnika.

Pre nego što je otišao na Kosovo i Metohiju 2009. godine, gde je bio zamenik šefa misije u ambasadi u Prištini, u Sarajevu je tri godine radio kao politički savetnik u američkoj ambasadi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.