U trendu

„Makar prekasno“: Iz Hrvatske konačno stiglo izvinjenje Miri Furlan

Glavni urednik zagrebačkog Globusa Zdravko Milinović izvinio se posthumno glumici Miri Furlan zbog huškačkog teksta iz 1992.

„Makar prekasno, duboko se izvinjavamo Miri Furlan“, stoji na naslovnoj strani portala Jutarnjeg lista, koji je u istoj grupaciji sa Globusom.

Mira Furlan je preminula prošle nedelje, a nakon vesti o njenoj smrti u SAD, u hrvatskoj javnosti se počeo preispitivati odnos prema njoj početkom 90-ih.

U Globusu je 1992. godine izašao feljton u tri dela. Jedan je bio pod naslovom „Težak život lake žene“, a u tekstu se na nivou trača i ogovaranja kopalo po njenom privatnom životu, prozivana je što odlazi psihijatru, ali i za izdaju Hrvatske, podseća hrvatski portal Index.

Nabrajali su se njeni ljubavni partneri, pisalo o sahrani njene majke, a spomenuto je i to da joj je majka bila jevrejskog porekla.

Glavni urednik Globusa tada je bio Denis Kuljiš.

Drugi nastavak feljtona imao je naslov: „Nespremna na životnu ulogu“, a treći „Priča o dva grada“.

Povod tim tekstovima bila je činjenica što je Mira Furlan nastupala u pozorištu u Beogradu da bi se, nakon prozivki u hrvatskim medijima, preselila u SAD, podseća Index.

Feljton je objavljivan od kraja januara do sredine februara 1992.

Globus u monografskom izdanju povodom 30 godina izlaženja nedeljnika, u kojem su spomenuti neki promašaji, odnos prema Miri Furlan nije spomenut.

„Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni rečju. Sada kad je velika glumica zauvek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) setili Globusovog učešća u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK-u i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe“, napisao je glavni urednik Globusa.

Dodao je da istina peče i da zato Globus, makar i sada i makar prekasno, mora da se duboko pokloni i duboko izvini, stoji u tekstu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.