Makedonci smanjili potrošnju skupe struje nakon uvođenja blok tarife

Građani Severne Makedonije smanjili su potrošnju struje u skupoj tarifi za 16,32 odsto uvođenja blok tarife, pokazuje analiza Regulatorne komisije za energetiku (RKE), objavljena danas.

Kako se navodi, od 1. jula, kada je uvedena blok tarifa, do 31. oktobra prosečna potrošnja struje u „visokoj, skupljoj, tarifi, iznosila je 244 kilovat-sata (KWH), što je za 16,32 odsto manje nego u istom period prošle godine, kada je prosečna potrošnja bila 281 kilovat-čas.

„Ova reforma je uspešna, blok tarife daju rezultate i postižu ciljani cilj racionalnog korišćenja električne energije. Princip da onaj ko više troši više plaća, a ko manje, plaća manje – ima efekta i to pokazuje analiza prosečne potrošnje električne energije po visokoj tarifi“, rekao je predsednik RKE Marko Bislimoski.

Regulatorna komisija za energetiku Severne Makedonije podsetila je da je 1. jula uvela četiri blok tarife kako bi se poslao signal za racionalno korišćenje električne energije.

Prvi blok je za potrošnju do 210 kilovat-sati, drugi je od 211-630 kilovat-sati, treći je u rasponu od 631 do 1.050 kilovat-časova, a četvrti je iznad 1.050 kilivat-časova.

Većina građana je u prva dva bloka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.